Mat-bevegelse mener prishoppet er positivt: – Vi har vært bortskjemte

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. februar 2023 | 10:43

Matredder Mette Nygård Havre, som er leder av det hun kaller folkebevegelsen «Spis opp maten», mener det kan ha positive effekter at prisene stiger.

– Omsider klarer vi kanskje få ned matsvinnet, sier Havre til E24.

– Vi har vært bortskjemte. Vi har hatt greie priser på mat. Nå som jeg tror det virkelig strammes til, håper jeg vi ser en positiv endring, sier hun.

Hun sier mens noen sliter med å få mat på bordet, kaster andre mat.

– Jeg tror høye matpriser vil få en direkte påvirkning på matsvinnet, på godt og vondt, sier Nygård Havre.

Hun mener å planlegge innkjøp og matlaging er et av tiltakene som fører til mindre matsvinn.

Les også: Forslag om momsfritak på mat får en kald skulder fra Støre: – Det er ikke en god løsning

Matvett og Norsus, kom forrige uke med en rapport, der det kommer frem at folk synes det er vanskelig å planlegge hva de skal handle. 31 prosent av respondentene i undersøkelsen sier at det er vanskelig å planlegge matinnkjøp på en måte som gjør at all mat blir spist. 15 prosent liker ikke å bruke matrester.

– Det at folk sier at det er vanskelig å planlegge, blir jeg provosert over. Det er ingenting som er så enkelt som å sette av fem minutter på en søndag for å se hva du har i kjøleskap og fryser og hva du skal kjøpe, sier Havre.

Hun tror økte matpriser vil tvinge folk til å kaste mindre mat.

Sett seg lei på måten Vestre omtaler dagligvarebransjen: – Daglig med beskyldninger

mest lest