NRK har brukt 40 millioner på et hus for tre «gamere» – men har omtrent ingen seere: – Total fiasko

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. februar 2023 | 19:03

De fleste vil ikke engang har hørt om det, LL35. Men i mars 2022 annonserte NRK at de hadde kjøpt et hus til 16 millioner kroner. Men det måtte både pusses opp og utstyres.

– Det blir gaming i fokus. Tre personer skal bo der fast og være profiler i prosjektet, og livet deres blir strømmet hver dag hele året, sa prosjektleder for LL35 i NRK, Øyvind Helland, til Medier24.

I huset skulle tre gamere bruke livet sitt på spill og andre aktiviteter, mens alt kunne følges direkte av seerne hjemme.

– Vi skal lage et drømmeliv for gamere. Vi skal strømme hele livet deres, der de gamer, snakker med publikum, har besøk og lager mat, fortalte Helland.

Prosjektet hadde et budsjett på 10 millioner i året. For det måtte en stab til, selvfølgelig. Uvisst hvorfor en statsfinansiert kanal skulle drive med noe som «alle» gjør: Nemlig å filme seg selv spille og legge ut alskens klipp fra livene sine.

Knapt et år senere har det da heller ikke fenget noen interesse hos publikum.

NRK inrømmer at de kun har 100-300 samtidige seere innom på plattformen Twitch. NRK sier de har omlag 50.000 brukstimer hver måned.

– Total fiasko. Fullstendig kollaps. Dette er NRK som ikke vet hva de holder på med, sier redaksjonssjef i Pressfire, Erik Fossum til Medier24.

Han reagerer på at NRK bruker «brukstimer» som målestokk.

– Brukstimer er hvor lang tid en datamaskin har hatt på streamen. Har jeg på streamen 24 timer i døgnet så teller det som 24 brukstimer, men det er bare én seer. Det er en rar målestokk. Jeg har aldri hørt om noen som har målt på den måten før, sier Fossum.

Om tallene sier han dette:

– Jeg synes det taler for seg selv. Du trenger ikke å være medieforsker for å se at NRK har brukt 40 millioner kroner for å noen hundre mennesker, eller kanskje noen tusen, sier Fossum.

Redaksjonssjef for underholdningsavdelingen, Eirik Sandberg Ingstad, forsvarer prosjektet.

– LL35 er et prosjekt som fortsatt er i startfasen og som vi evaluerer og utvikler fortløpende. Det er helt naturlig at folk er nysgjerrige og stiller spørsmål ved at NRK gjør noe som er så langt unna tradisjonell tv-produksjon. Vi anser prosjektet per i dag for å være i god vekst og vi opplever i all hovedsak positivt engasjement fra det norske gaming- og Twitch-communityet.

Sløseriombudsmannen har også omtalt prosjektet.

NRK holder på og gamer på denne lenken.

NRKs evige kamp mot Donald Trump

mest lest