Støre sier at krigen i Ukraina kan vare i årevis: – Skal bidra med langvarig økonomisk støtte

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. februar 2023 | 11:36

Torsdag advarte statsminister Jonas Gahr Støre i Stortinget mot å undervurdere Russlands militære kapasitet.

– Vi venter nye russiske offensiver. De kan være nær forestående, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han redegjorde om situasjonen i Ukraina i Stortinget torsdag.

Støre mener en må ikke undervurdere det russiske regimet.

– De kan mobilisere et stort antall soldater. De har en omfattende industri som kan produsere store mengder våpen. De har store lagre med ammunisjon og militært utstyr, som stridsvogner, sier han.

Ifølge Støre kan krigen vare i årevis.

Han la til at Ukraina nå venter en ny angrepsbølge fra Russlands side, og at en større offensiv kan være nært forestående.

– Vi må stille spørsmålet: Hvis Russland tar Ukraina, hvilket land er det neste? Listen over land som tidligere har vært underlagt Moskva er lang, sier Støre.

Regjeringen ønsker å gi én milliard kroner i en ettårig ekstrabevilgning til utviklingsland som er særlig rammet av krigens globale ringvirkninger.

– Det vil bety et økt norsk bidrag til humanitær innsats og kamp mot sult i land i Afrika og Midtøsten, noe som også vil bidra til redusert migrasjonspress mot Europa i en krevende tid, sa Støre.

Statsministeren påpeker at Norge skal også bidra med langvarig økonomisk støtte til Ukraina, og dette vil innebære en midlertidig økning i oljepengebruken.

– Det mener vi er forsvarlig i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon. Det er i vår nasjonale interesse at Ukraina ikke taper krigen, og vi er i en situasjon hvor vi har handlingsrom grunnet ekstraordinære inntekter fra petroleumssektoren, sa Støre.

Korrupsjonsraid blant høytstående ukrainske ledere: – Svindel på millioner av dollar

mest lest