TikTok-saken: FrP og Høyre mener Mehl har ført Stortinget bak lyset

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. februar 2023 | 15:44

Emilie Enger Mehl har nå innrømmet å ha hatt den kinesiskeide appen TikTok installert på sin tjenestetelefon. Nå krever FrP at hun forklarer seg til Stortinget.

«I fem måneder har justisministeren enten unnlatt å svare eller svart villedende på spørsmål om sin bruk av TikTok på tjenestetelefon. Å ha TikTok installert på tjenestetelefonen strider mot Nasjonal sikkerhetsmyndighet sine råd på flere punkter og FrP mener det er ekstra alvorlig at statsråden med øverste ansvar for norsk sikkerhetspolitikk først har brutt disse rådene, deretter gitt Stortinget enten unnvikende eller villedende informasjon,» skriver FrP i en pressemelding.

Partiet har gjennom flere måneder forsøkt å få svar på sine skriftlige spørsmål om saken.

– Måten justisministeren har håndtert denne saken på er oppsiktsvekkende. Det virker som justisministeren ikke ser alvoret i hverken det sikkerhetsmessige eller opplysningsplikten hun har til Stortinget, sier partileder Sylvi Listhaug.

Lederen av justiskomiteen på Stortinget, FrPs Per Willy Amundsen sier han er «oppgitt» over at justisministeren har drevet det han omtaler som «et slags spill med Stortinget i 5 måneder før hun innrømmer å ha hatt TikTok installert på tjenestetelefonen.»

– Ut fra hennes tidligere svar er det nå uklart for meg om statsråden skjønner at det hun har gjort bryter med råd fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og om hun tar informasjonsplikten til Stortinget på alvor. Dette er vi helt avhengig av å få svar på, det er tross alt ministeren med ansvar for Norges sikkerhet vi snakker om, sier Amundsen.

Høyre-leder Erna Solberg er enda mer kritisk:

– Det er dumt at en justisminister, med ansvar for sikkerhetsloven, har installert TikTok på tjenestetelefonen. Alle kan gjøre feil, men den feilen hun har gjort i tillegg er å forsøke å føre stortinget bak lyset, sier Solberg til NRK.

Dagsavisen-kommentator Hege «derten» Ulstein blir taleskriver for Raymond Johansen (+)

mest lest