Utvalg med sterk kritikk av PST: Mener terrorangrepet kunne vært avverget

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. juni 2023 | 15:15

Det er PST som utsettes for den hardeste kritikken.

Utvalget som er satt ned for å evaluere PST og politiets øvrige innsats forut for terrorangrepet 25. juni 2022 skal offentliggjøre sin rapport på torsdag. Men store deler av rapporten skal allerede være lekket til NRK og VG.

Konklusjonen i rapporten skap være at angrepet kunne vært avverget. PST hadde allerede evaluert Zaniar Matapour som kapabel for et angrep, og hadde i tillegg en analyse av at han kunne bli påvirket og brukt av nettopp Arfan Bhatti. Totalt fire personer er så langt siktet i saken der to mennesker ble drept og ni andre såret.

PST var allerede i fjor vår bekymret for at den terrorsiktede ekstremisten Arfan Bhatti «kunne komme til å bruke en sårbar og radikalisert Matapour, som et redskap til å utføre politisk motiverte voldshandlinger,» skriver VG.

Utvalget skriver angivelig at PST hadde grunnlag for å opprette en «sak» på Matapour, men «valgte å ikke gjøre det.»

Selv om PST satt på relevant egenprodusert etterretning, ble ikke dette delt med radikaliseringskontakten i politiet, som hadde ansvar for å følge ham opp, skriver VG.

Utvalget har videre funnet at PST aldri sjekket Bhattis Facebook-konto, hvor han publiserte et budskap om at homofile burde drepes.

Innarbeidet ansvarsfordeling mellom innhenting og analyse i PST skapte et vakuum.

Analytikerne som jobbet med saken, kunne ikke selv gå inn på Facebook-siden til Bhatti, det måtte en egen avdeling i PST gjøre, skriver VG. Det må formodelig være en operativ avdeling for innhenting.

Skjermbilde Facebook.

PST fikk til slutt fikk vite om Facebook-innlegget til Bhatti av Etterretningstjenesten timer før angrepet, men klarte heller ikke da å koble innlegget med Pride-feiringen som allerede var i gang i Oslo.

mest lest