Dette er en god dag for rettsstaten, for den handlekraftige delen av norsk politi og for utsiktene til at politiet faktisk kan håndheve lov og orden i Norge.
– Vi kan ikke ha et politi som umiddelbart legger folk ned i bakken for å legge på håndjern ved den minste motstand, sa aktor Marit Oliver Storeng fra Spesialenheten i sin sluttprosedyre i Buskerud tingrett.
Politimannen på Kongsberg, som av «sine egne» i Spesialenheten, altså ble tiltalt for grov vold og uaktsomhet, er frifunnet på alle punkter av Buskerud tingrett.
Les også: Politimannen på Kongsberg frifinnes på alle punkter
I et Politiforum like før rettssaken mot politimannen på Kongsberg begynte 28. juni skrev politibetjent Simen Kristoffer Thorvaldsen er ramsalt innlegg der han kritiserte politiledelsens og medias håndtering av saken. Thorvaldsen sto frem under fullt navn frem og mente politimannen fra Kongsberg både burde og kom til å bli frikjent.
Han fikk rett.
Les også: Politibetjent radbrekker egen toppledelse: – Kaster ansatte «under bussen»
Thorvaldsen nevn flere personer med tilknytning til politiet som var ute og forhåndsdømte politimannen.
«Politidirektøren fikk lov å dele sine emosjoner og forteller hvor «skakende» det var å se en av sine ansatte te seg på denne måten,» skrev han.
Thorvaldsen var nådeløs mot egen ledelse i politiet:
«Det man ser i denne saken og i de liknede sakene de seneste årene her at politiledelsen konsekvent «legger seg flat» i mediehåndteringen og dermed kaster sine egne ansatte «under bussen». (…) Finnes det virkelig ikke en politileder, jurist eller fagperson som evner å nyansere slike saker i media? Det snakkes mye om tap av tillit, men hvor mye tillit skapes det ved å la absolutt alle anklager stå uimotsagt?«
Det er svært uvanlig å se en så utilslørt kritikk fremkomme fra en tjenestegjørende politibetjent. Han etterlyste støtte fra egne leder. Og det er mangelvare.
Kommentar
Med tanke på hvordan folk, også innad i politiet, har delt seg i denne saken, var frifinnelse langt fra gitt. Slik sett er dette en meget viktig dag. Vi var heldige med fagdommer og en av meddommerne, som sammen sørget for frifinnelse.
For den politisk utnevnte toppledelsen i norsk politi, bestående i stor grad av jurister, og ofte kvinnelige sådan, uten operativ erfaring, er dette en dag vi kan håpe de tar grundig lærdom av.
Nå bør slikke sine sår hurtigst mulig og komme på banen og stille seg fullt og helt bak dommen. Vi bør også kunne forvente av Spesialenheten retter seg etter dommen og lar være å anke. Det skylder de den urettmessig tiltalte politimannen, som altså har kjennelse på at han kun gjorde jobben sin.
Ikke heller må vi glemme Riksadvokatens rolle, som overprøvde Spesialenheten og forsterket tiltalen.
Aktor Marit Oliver Storeng ville først gi politimannen et forelegg.
Den beslutningen ble omgjort av Terje Nybøe, sjef for Spesialenheten for politisaker. Han tiltalte politimannen for kroppskrenkelse. Så endret Riksadvokaten tiltalen igjen, denne gangen til grov kroppskrenkelse
Spesialenhetens jobb er ikke å tale forbryteres sak, men heller etterforske tilfeller der politiet virkelig har gått ut over sine rammer. Det er skandaløst at Spesialenheten motsatte seg at forsvarer John Christian Elden skulle få fremlegge at «offeret» Kevin Simensen hadde blitt pågrepet tre ganger tidligere.
Den første gangen var det åtte politifolk som pågrep Simensen, den andre gangen 12 og den siste gangen var det 16 bevæpnede politifolk iført hjelm, skjold og med MP-5, ble kjent først etter at rettssaken var slutt. Og ikke fra de etablerte mediene.
At politiet er hardhendte med en truende person som har med seg batong og kniv på byen, bør ikke medføre tiltale og medfølgende avskjedigelse, som ville vært politimannens skjebne om han ble dømt. Spesialenheten har spilt med urene kort.
– Det gikk tre sekunder fra politimannen sto ansikt til ansikt med Simensen, til de befant seg på bakken. Det var ikke en nødvendig og forholdsmessig bruk av makt. Faktisk kunne ikke maktbruken ha vært mer unødvendig, sa aktor Marit Oliver Storeng i sin sluttprosedyre.
Storeng, som ba om 60 dagers ubetinget fengsel for tiltalte, bør skamme seg.
Som jeg skrev i en tidligere kommentar «Å stå ansikt til ansikt med en voldsmann«, var det svært mange forhold som talte for at Simensen – og potensielt hans kamerater – utgjorde en trussel. Dette burde aktoratet har fått med seg før de dro tiltalte gjennom denne rettssaken.
Simensen hadde i forkant av konfrontasjonen med politiet natten til 30. oktober drapstruet en vekter.
Og det var ikke bare vekteren som ble truet av Simensen. Flere av politifolkene, og vekteren, kunne høre Simensen true politiet og si blant annet «dere er ferdige». Og det var etter at han var pålagt håndjern og var slått flere ganger.
Og nå vet vi altså at politiet tidligere har rykket mannssterke opp for å pågripe samme mann, noe Spesialenheten visste men kke ønsker fremlagt i retten fordi det ville undergravd deres egen tiltale mot politimannen.
Politimannens instinktive vurdering var at han var truet. Noe retten altså heldigvis har trodd ham på – i motsetning til påtalemyndigheten og ledelsen i politiet.
Politimannen er suspendert. Vi får håpe han raskt ønskes velkommen tilbake på jobb med bløtkake, personlig servert av en skamfull politidirektør Benedicte Bjørnland og gjerne med Emilie Enger Mehl og norske medier på slep.
Vi ønsker ham en god og oppreist sommer!
Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal