Mener CO₂ i atmosfæren har passert en «dramatisk grense»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. april 2023 | 07:37

2022 er det første året der nivået av CO₂ i atmosfæren er mer enn 50 prosent høyere enn det var i førindustriell tid, ifølge tall fra NOAA i USA.

CO₂-nivået i atmosfæren var i fjor på 417,06 ppm (deler per million). Det kommer frem i årstallene for 2022 som er lagt frem av NOAA.

Anslagene er at før CO₂-utslippene begynte på slutten av 1800-tallet, var det 278 ppm CO₂ i atmosfæren.

– 50 prosent mer en førindustriell tid er jo for så vidt en kunstig milepæl, men det er likevel en veldig viktig milepæl, sier klimaforsker ved Cicero, Bjørn Samset til NRK.

Økningen i CO₂-nivået for 2022 på 2,13 ppm, er den fjerde høyeste økningen noen gang registrert.

– Disse målingene er virkeligheten som gir oss et lite dask i ansiktet, sier Samset.

De elleve siste årene har alle hatt ppm-økninger på over 2,0, noen som ikke er sett i de 65 årene som NOAA har gjort målinger.

– Det er neste steg i en veldig dramatisk utvikling som vi har sett over lang tid; det blir mer drivhusgasser for hvert eneste år som går, sier Samset.

Les også: Siv.ing Einar Årstad: – Vår klode har dessverre ingen nytte av de mange velmente klimatiltakene i Norge.

Også mengden metan i atmosfæren økte kraftig i 2022, som var den fjerde høyeste noen gang, ifølge NOAA.

Forskerne har ikke oversikt over hvor alle utslippene kommer fra, men de mener en god del av utslippene kommer fra våtmarker, husdyrhold og avfall som råtner.

– Det er ekstremt mye drivhusgasser nå i atmosfæren i forhold til hva det var. Langt, langt utenfor noe vi mennesker har sett gjennom hele vår eksistens som art, sier Samset.

– Det er forårsaket av oss. Det har gått veldig, veldig fort og vi vet fra tidligere tiders klima hvor dramatisk annerledes forholdene var forrige gang det var så store mengder drivhusgasser i atmosfæren, legger han til.

Les også: Rapport som er levert regjeringen: Har vurdert 50 kroner literen som klimatiltak

NOAA skriver at konsentrasjonen av CO₂ i atmosfæren nå er like høyt som for rundt 4,3 millioner år siden. De mener temperaturen var nesten 4 grader varmere enn i dag og havnivået var cirka 23 meter høyere.

Samset sier at selv om forholdene ikke blir slik de var for mange millioner år siden, er det en pekepinn på hvor store endringer som vi nå kan vente oss.

Klimapropaganda: Dagbladet ute med ny villedende skremselsartikkel (+)

mest lest