– Aftenposten spør «hvem er de?» for så å svare villedende på eget spørsmål

Avatar photo
Publisert 10. oktober 2024 | 20:26

I sin Facebook-spalte «Dagens mediekritikk» stiller Høyre-politiker Simen Sandelien seg undrende til hvordan Aftenposten omtaler de to mistenkte svenske statsborgerne som skal stå bak granatangrepet mot Israels ambassade i Danmark.

– Hvorfor lager Aftenposten en artikkel med tittel «Hvem er de?» om de unge mennene som er pågrepet for terror, samtidig som de svarer direkte villedende på spørsmålet?

Avisen hevder at de er kjent med identiteten til de to guttene som skal ha tilknytning til Foxtrot-nettverket og Iran. De har og medvirket til at trusselnivået for terror nå er hevet i Norge.

– Men hva svarer Aftenposten på spørsmålet om hvem de er? Jo, vi får vite at det er to «svenske» gutter på henholdsvis 16 og 19 år fra ulike forsteder utenfor Stockholm uten spesielt lang straffehistorikk. Der stopper det.

Dette bildet viser en av de pågrepne unge mennene. Foto: Skjermdump delt av Simen Sandelien på Facebook.

Sandelien påpeker så at bilder som sirkulerer på nettet av de pågrepne viser at de åpenbart også har innvandrerbakgrunn til Sverige.

– Dette blir som vanlig ikke nevnt, til tross for at kjente bånd til et land i Midtøsten eller Afrika ville hatt stor forklaringsverdi for lesere som lurer på hvordan dette henger sammen, skriver Høyre-mannen.

At de unge «svenske» mennene har både bånd til Iran og høy motivasjon til å angripe jødiske mål, er noe man må lese mellom linjene i avisen istedenfor at de informerer oss i klartekst.

– Hvorfor er det greit og ikke-stigmatiserende i henhold til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3 å oppgi at noen kommer fra forsteder utenfor Stockholm i Sverige, men samtidig ugreit å opplyse at vedkommende kulturelt sett har bakgrunn fra et konkret land i Midtøsten eller Afrika?

– Er det ikke like stigmatiserende for svensker som f.eks. somaliere eller syrere å bli assosiert med terrorisme? spør Sandelien avslutningsvis.

Les også: Nei, NRK, denne mannen er ikke «svensk»




mest lest