Det statlige investeringsfondet Investinor har fått kraftig kritikk for elendige resultater, og nå retter regjeringen blikket mot pensjonskassene.
I løpet av 15 år har fondet fått 4,7 milliarder kroner i statlige midler, men avkastningen har vært skuffende – null prosent fra 2008 til 2021 og negative tall de siste to årene, melder Finansavisen.
Ifølge avisen strupet regjeringen fondets bevilgninger i årets statsbudsjett, men i et nytt trekk har næringsminister Cecilie Myrseth og finansminister Trygve Slagsvold Vedum nå presentert en løsning der Investinor skal få muligheten til å inngå partnerskap med pensjonskasser og andre institusjonelle investorer. Ifølge en fersk gründermelding vil regjeringen gi Investinor i oppdrag å vurdere hvordan disse private aktørene kan samarbeide for å bedre kapitaltilgangen i det norske tidligfasemarkedet.
– Ved å gå i partnerskap med pensjonskasser kan vi utløse betydelige private investeringer i vekstbedrifter, sier administrerende direktør Sten-Roger Karlsen til Finansavisen. Han mener slike samarbeid vil styrke kapitaltilgangen i oppstartsmarkedet og viser til positive erfaringer fra naboland.
Ikke alle er like begeistret for ideen. BI-professor Espen Henriksen advarer mot å bruke pensjonssparernes midler på risikable investeringer. – Jobben til forvalterne er å sikre best mulig risikojustert avkastning, ikke å drive med godhetsposering, sier Henriksen. Han mener pensjonsfond bør holde seg unna unoterte oppstartsselskaper, da slike investeringer er vanskelige å overvåke og ofte medfører høy risiko.
Henriksen stiller spørsmål ved hvorvidt pensjonskassene har nødvendig kompetanse til å håndtere slike investeringer. – For pensjonssparerne, som ofte ikke har inngående kapitalmarkedsforståelse, er dette mer problematisk, sier han til Finansavisen.