Kinas utenriksminister ber om fredsavtale

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 24. september 2022 | 22:21

Kina oppfordrer allierte Russland til samtaler om fred. Utenriksminister Wang Yi tar i sin tale i FNs hovedforsamling til orde for «rettferdige og pragmatiske» fredssamtaler for å løse alle globale utfordringer.

Vi ber alle parter som er omfattet, om å forhindre at krisen brer seg og å beskytte de legitime rettighetene og interessene til utviklingsland, sa Wang. Han framholder at en diplomatisk løsning må til.

– Kina støtter all innsats som bidrar til en fredelig løsning på Ukraina-krisen. Den presserende prioritet er å tilrettelegge for samtaler for fred.

– Den grunnleggende løsningen er å ta opp sikkerhetsbekymringene til alle parter og å bygge en balansert, effektiv og bærekraftig arkitektur for sikkerhet, la Wang til.

Les også: Unge menn flykter fra Russland: – Det står om livet for mange

Under FNs høynivåuke møtte Wang Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba til samtaler i New York. Møtet var første samtaler mellom Kina og Ukraina siden Russland invaderte nabolandet 24. februar. På møtet ønsket Wang å forsikre Kuleba om at Kina står på fredens side.

– De legitime sikkerhetshensynene til alle land må tas på alvor, og alle anstrengelser som bidrar til en fredelig løsning på krisen, må støttes.

Ukraina og Russland var enige om fredsavtale i april: Men Boris Johnson ville at krigen skulle fortsette

 

mest lest