Uhyre jevnt i amerikansk valg: Senatet kan tippe begge veier

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. november 2022 | 11:58

Mellomvalget i USA er jevnt. Republikanerne har ikke den fremgangen mange ventet på forhånd.

Republikanerne ser likevel ut til å ta Representantenes hus med knapp margin, skriver Wall Street Journal. Men de vil ikke få den majoriteten som meningsmålinger i forkant kunne tyde på. Demokratene ser ut til å holde på flere av sine seter enn forventet. Foreløpig har republikanerne tatt tre seter fra demokratene og ligger på 199. Man må ha 218 for å sikre flertall. Demokratene holder 172 seter etter beregningene til Wall Street Journal.

Men når det gjelder senatet, er situasjonen uavklart. Demokratene og Republikanerne har 48 senatorer inne hver. Det er 4 senatsseter igjen. Republikanerne tapte et viktig sete da John Fetterman i Pennsylvania seiret over Mehmet Oz.

Det er delstatene Georgia og Nevada som kan ende opp med å bestemme hvem som kontrollerer Senatet til slutt.

I Georgia står konkurransen mellom tidligere prest Raphael Warnock (D) og tidligere amerikansk fotballspiller Herschel Walker (R). I skrivende stund er Warnock så vidt foran med 49,1 prosent mot 48,8.

Men reglene i Georgia er slik at dersom ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene, må det gjøres et nytt valg. Dette skal i så fall holdes i desember, noe som gjør at det ikke er sikkert at kontroll over Senatet avgjøres på enda mange uker.

I Florida har Ron DeSantis blitt gjenvalgt som guvernør mer god margin. Han blir nevnt som en mulig utfordrer til Donald Trump om den republikanske nominasjonen til presidentskapet i 2024.

Donald Trump gikk tidlig i natt ut og erklærte det som et bra valg.

– Det har vært en veldig spennende natt og tallene har vært fantastiske, sa Trump på talerstolen i Mar-a-Lago.

Mange av hans støttespillere er valgt inn etter å ha vunnet nominasjonene tidligere mot republikanske kandidater som har vært mindre entusiastiske overfor Trump og påstandene om valgjuks i 2020.

Trump jubler: – Fantastiske tall

mest lest