Rolness om forbudet mot konverteringsterapi: – Noe av det sprøeste politiske tiltaket jeg har sett i moderne tid

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. november 2022 | 20:44

I 2021 siden sendte Regjeringen Solberg ut et lovforslag om forbud mot  homoterapi eller konverteringsterapi på høring. I juni i år sendte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), selv lesbisk, et nytt forslag om det samme. Men et som går enda lengre.

Dette forslaget får slakt av Facebook-blogger og sosiolog Kjetil Rolness i et innlegg i Subjekt.

– I dag tar vi et nytt, stort og viktig skritt på veien mot et friere og mer inkluderende Norge, sa Trettebergstuen i juni da forslaget ble lagt fram på høring.

Regjeringen går inn for at strafferammen for brudd på forbudet blir bøter eller fengsel i inntil tre år, men seks år hvis handlingen har medført betydelig psykisk skade, kunne Aftenposten rapportere i juni i år.

Flere har pekt på at forbudet kan begrense religionsfriheten.

– Det er ingenting i religionsfriheten som gir deg blankofullmakt til å forsøke å endre en person slik at det kan påføre psykisk skade. Det er krystallklart, kontret Trettebergstuen.

Solberg-regjeringen ville begrense forbudet til å gjelde barn. Men det var usikkert om denne grensen skulle være på 16 eller 18 år.

– Vi må finne en balanse, og forby det vi vil forby, men ikke forby det som oppleves som samtalehjelp, uttalte Solberg den gang.

Trettebergstuen vil gå lengre, mye lengre.

– Nå gjør vi konverteringsterapi forbudt for alle, også når det blir begått i utlandet, sa hun.

Begrepene konverterings- og homoterapi er vanligvis knyttet til forsøk, via samtaleterapi, på å endre personers seksuelle legning fra homofil til heterofil. Det kan også handle om å endre transkjønnedes kjønnsuttrykk til å passe sammen med kjønnet de ble født med.

Gjelder både legning og kjønnsidentitet

Det nye lovforslaget omfatter også konvertering knyttet til kjønnsidentitet.

– Ingen skal forsøke å påvirke deg til å endre din identitet, enten det gjelder legning eller hvorvidt du føler deg som en mann eller kvinne, sa Trettebergstuen.

– Sprøtt

Sosiologen Kjetil Rolness, som blogger aktivt på Facebook til sine mer enn 40.000 følgere

«[R]egjeringens lovforslag om å forby såkalt «konverteringsterapi» er noe av det sprøeste politiske tiltaket jeg har sett i moderne tid. Og forteller mye om Anette Trettebergstuens sterke behov for til å stille seg på «riktig side av historien», selv om det skulle innebære å tre en «skeiv norm» ned over hodet på hele befolkningen. Inkludert foreldre som forsøker å snakke med deres barn om kjønnsskifte og irreversible kirurgiske inngrep,» skriver han i Subjekt.

Rolness har også kommentert saken på Facebook.

– Regjeringen vil bekjempe et fenomen den ikke kjenner utbredelsen av, og ikke vet hvordan foregår, ved å forby og straffe noe den ikke greier å definere klart. Likevel skal straffen være like høy som for vold med grov kroppsskade eller seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Du kan bli dømt selv om mottakeren er voksen og har ønsket «terapien». Til og med vanlige foreldre kan bli rammet, dersom de har gjort noe så utillatelig som å forsøke å overtale sitt barn til ikke å skifte kjønn, skriver han der.

Han mener likestillingsminister Anette Trettebergstuen likevel «kjører på, med uklar støtte i lovavdelingen i Justisdepartementet, fordi hun vil sende et viktig SIGNAL – om hvem som bør, og hvem som ikke bør, påvirke deg og din seksuelle orientering»

Dette har Trettebergstuen selv sagt om forbudet hensikt: «Ingen skal forsøke å påvirke deg til å endre din identitet, enten det gjelder legning eller hvorvidt du føler deg som en mann eller kvinne.»

– Men her er et viktig unntak, skirver Rolness sarkastisk: «Foreningen Fri og andre aktører må gjerne få lov til å påvirke deg i POSITIV retning – til å bli skeivere. Eller skifte kjønn.»

– Er du homo, skal du forbli den du er, og nåde den som forsøker å hjelpe deg inn i heterofolden. Er du derimot hetero, får du hjelp av gode krefter til å komme ut av skapet, skriver Rolness sarkastisk og kaller det innføringen av en «skeiv norm».

Det er ok å «bli homo» hvis du er i tvil om du er hetero, men ikke å «bli hetero» hvis du er i tvil om du er homo.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

mest lest