Frp kutter i bistand: – Respekt for skattebetalernes penger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. november 2022 | 09:03

Frp-leder Sylvi Listhaug vil vri et titalls milliarder bistandskroner til andre satsinger i alternativt budsjett. Ikke minst vil hun bruke dem mot de høye kostnadene her hjemme.

Før opererte Frp med 0,7 prosent av BNI (bruttonasjonalinntekt) til bistand. Nå har partiet kuttet ambisjonene ned til 0,55 i et år. Frp leverer landets laveste bistandsmål.

– Hovedgrunn er respekt for skattebetalernes penger – og den spesielle situasjonen vi har fått her hjemme, sier Frp-leder Sylvi Listhaug, i et intervju med  Vårt Land.

– Det aller viktigste i vårt alternative budsjett er å hjelpe dem som er i akutt nød i Norge, som sulter, fryser og ikke klarer å betale regningene sine, sier Frp-lederen.

Les også: Kan bli kaos i Oslo FrP: «Alle kjemper mot alle»

Frp vil bevilge 1,8 milliarder ekstra til nødhjelp og humanitær bistand, flyktninger og fordrevne og næringsutvikling. Men netto fjerner partiet 10,6 milliarder til det vi gjerne kaller klassisk bistand.

Dette er listen over hvor Frp vil kutte

  • 1,2 milliarder fra regionbevilgningen til Afrika.
  • 1,5 milliarder fra bistandssatsinger på miljø- og klima.
  • 1,2 milliarder fra «sivilt samfunn».
  • 264 millioner kuttes fra Unicefs post – og 378 millioner merket fred og forsoning.

Støtten til palestinske selvstyremyndigheter fjernes om Frp fikk styre landet.

– Det er galt å gi skattebetalernes penger som kan gå til terroristers familier og der sider ved støtten kan bidra til å fremme hat mot Israel, sier Listhaug, til Vårt Land.

FrP mener Vedum prøver «å skjule de reelle kostnadene» ved mottak av flyktninger: – Det er ikke bærekraftig (+)

mest lest