Zelenskyj kom med bønn om mer våpenstøtte: – Vi er uknuselige

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. november 2022 | 02:02

Millioner av mennesker mistet strømmen i Ukraina etter onsdagens massive russiske angrep.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom med bønn i FNs sikkerhetsråd, om mer våpenstøtte etter en rekke russiske angrep.

Zelenskyj deltok på møtet via videolink onsdag klokken 22 norsk tid. Han karakteriserte onsdagens angrep mot sivil infrastruktur som en forbrytelse mot menneskeheten med terror mot sivile.

– Men vi vil komme oss gjennom dette. Vi er uknuselige, sa Zelenskyj.

Norges FN-ambassadør Mona Juul at hun ville «konfrontere Russland og igjen understreke nødvendigheten av at denne fryktelige krigen må stanse», skriver NRK.

– Den økende russiske aggresjonen er alarmerende. Den ser ikke ut til å ha noe annet mål enn å terrorisere befolkningen, og den er klart ulovlig, sa Juul.

Vestlige våpenleveranser
Russlands FN-ambassadør la fullt ansvar for skadene på Ukraina og Vesten, og sa at ødeleggelsene skyldtes ukrainsk luftvern.

– Ukraina sier at de er angrepet av russiske missiler. Vi slapp opp for missiler i mars, juli og september. Det som faller ned nå, er rester av ukrainsk luftforsvar. Det er altså vestlige våpenleveranser til Ukraina som har ført til skadene, sa han.

Les også: Russland snur: Regimeskifte er ikke lenger et mål

Russland har vetorett i Sikkerhetsrådet og derfor ble det ikke fremlagt noen resolusjon til avstemning.

Det ukrainske forsvaret sier Russland skjøt rundt 70 missiler mot Ukraina onsdag, men 51 av dem ble skutt ned av luftvern.

Sulter
– Det er angrep mot strøm- og vannforsyninger og folk får ikke elektrisitet, sulter og blir syke. Det går særlig utover barn, så det er en helt grusom situasjon for mennesker i Ukraina, sier utenriksminister Anikken Huitfeldt.

– Det er viktig at Russland stilles til ansvar, og det gjør vi ved å sette dette på dagsorden, sier Huitfeldt.

Zelenskyj: Sikkerhetsrådet gi en klar vurdering av terrorstatens handlinger

– Russland har lenge forsøkt å gjøre FNs sikkerhetsråd til en plattform for retorikk. Men den ble skapt som verdens mektigste plattform for beslutninger og handlinger. Derfor må Sikkerhetsrådet gi en klar vurdering av terrorstatens handlinger, sier presidenten i talen som er lagt på Instagram.

– Ukraina foreslår at Sikkerhetsrådet vedtar en slik resolusjon som fordømmer alle former for energiterror.

– Verden bør ikke holdes som gissel av én internasjonal terrorist.

Zelenskyj raser etter missilangrep: – Mord og terror

mest lest