USAs skattemyndigheter gikk etter de svakeste

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 10/01/2023 | 21:56

I Norge har det nærmest blitt en klisje å betegne USA som et fritt, liberalistisk land der staten er en nesten ubetydelig del av folks liv. Det er det mange år siden at har vært tilfelle. Amerikanske myndigheter er på mange måter mer urettferdige i sine inngripen enn hva vi opplever i Norge.

Det siste eksempelet ut, er når skattemyndighetene i USA (IRS) i 2022 fikk 80 milliarder dollar i økt tilskudd, til stor jubel for venstresiden som nå skulle «ta de rike som lurer seg unna skatt».

Midlene var øremerket via fjorårets Inflation Reduction Act fra Demokratene.

På onsdag slapp imidlertid det private forskningsuniversitetet Syracuse University sin underorganisasjon for datainnsamling, dataforskning og datadistribusjon, Transactional Records Access Clearinghouse (TRAC), ut data som viser hvordan IRS, til tross for en betydelig økning i midler, har fortsatt den historiske trenden med å først og fremst gå etter lavinntektsskattebetalere, med relativt få millionærer og milliardærer som blir fanget opp i revisjonsrunden.

«Skattebetalerklassen med utrolig høye revisjonsrater – fem og en halv ganger praktisk talt alle andre – var lavinntekts-lønnstakere», rapporterte TRAC.

Samtidig noterte de at dette var fordi de minst ressurssterke var «enkle mål i en tid da skattemyndighetene i økende grad stoler på korrespondanserevisjoner, men likevel ikke har ressurser til å bistå skattebetalere eller svare på spørsmålene deres.»

Les også: Betaler skatt med stolthet: – Flinkeste i Norge på å trikse seg til lav skatt

Biden-administrasjonen, som gjennom The Inflation Reduction Act sine økte midler til IRS ansatte 87 000 nye arbeidere til skattemyndighetene, hevdet på sin side at tilskuddet på ingen måte ville øke antallet skatterevisjoner for de som tjente under $400 000 årlig, noe som altså tilsvarer nesten 4 millioner i årlig inntekt.

Det var millionærer og milliardærer de var ute etter, betrygget regjeringen. Det viser seg nå at ikke har vært tilfelle.

Tilskuddsøkningen har dermed føyd seg inn i rekken argumenter for amerikanske konservative å hevde at venstresiden driver et systematisk angrep på de fattigste gjennom myndigheters inngrep.

SETTER DU PRIS PÅ DENNE ARTIKKELEN? INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 ELLER BANK 1506.80.92768

Nå kommer utgiftssjokket: – De som har boliglån vil kjenne det betydelig mer nå

mest lest