Bransons romselskap «Virgin Orbit» søker om konkursbeskyttelse

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. april 2023 | 10:11

Richard Bransons satellittoppskytingsfirma Virgin Orbit søker om konkursbeskyttelse.

Virgin Orbit har søkt om Chapter 11 konkursbeskyttelse i USA etter å ha mislyktes i å sikre finansieringen som trengs for å komme seg etter en rakettfeil i januar.

Virgin Orbit, som er 75% eid av Richard Bransons Virgin Group, sendte inn innleveringen til den amerikanske konkursretten for distriktet Delaware tirsdag, skriver Sky News.

I søknaden blir det oppgitt at romselskapet har verdier og gjeld på mellom 100 og 500 millioner dollar, tilsvarende mellom 1 og 5 milliarder norske kroner.

– Teamet på Virgin Orbit har utviklet og tatt i bruk en ny og innovativ metode for å lansere satellitter i bane, introdusere ny teknologi og håndtere store utfordringer og store risikoer underveis da vi beviste systemet og utførte flere vellykkede romferder, inkludert vellykket lansering av 33 satellitter i deres presise bane, sa Virgin Orbit konsernsjef Dan Hart i en uttalelse.

– Selv om vi har gjort en stor innsats for å håndtere vår finansielle stilling og sikre ytterligere finansiering, må vi til syvende og sist gjøre det som er best for virksomheten, sa Hart.

– Vi tror at den banebrytende lanseringsteknologien som dette teamet har skapt, vil ha bred appell til kjøpere når vi fortsetter i prosessen med å selge selskapet. På dette stadiet mener vi at Chapter 11-prosessen representerer den beste veien fremover for å identifisere og fullføre et effektivt og verdimaksimerende salg, la han til.

Kapittel 11 åpner generelt for omorganisering av et selskap som sliter, med sikte på å holde virksomheten i live og betale kreditorer over tid.

Et annet kapittel – kapittel 7 – er når selskapets eiendeler selges for å betale långivere.

Senest i forrige uke sa California-baserte Virgin Orbit at det permitterte 85% av sine 750 ansatte og avsluttet driften i overskuelig fremtid.

Virgin Orbit hadde en markedsverdi på 65 millioner dollar basert på mandagens sluttkurs, ned fra mer enn 3 milliarder dollar for to år siden.

Selskapets eier, den 72 år gamle forretningsmannen Richard Branson, har ifølge Forbes en formue på rundt 3 milliarder dollar.

Dogecoin ble mandag kveld Twitters nye logo – kryptovalutaen stiger over 25 prosent

mest lest