Syns du det har vært kaldt i mars?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. april 2023 | 17:34

Du er ikke alene. Mars HAR vært en kald måned i Sør-Norge, svært kald i det meste av Nord-Norge og ekstremt kald i store deler av Lofoten og Vesterålen.

Det er mange av oss som lengter etter varmere dager og netter og syns våren har vært litt treig på avtrekkeren i år.

– Temperaturen for hele landet havnet på 2,9 grader under normalen, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2018 for å finne en kaldere mars.

Laveste temperatur i Karasjok

Det er Nord-Norge som har hatt de laveste temperaturene, med Karasjok (Troms og Finnmark) på topp med -35,7 grader den 23. mars. De største avvikene var på 5-6 grader under normalen på Finnmarksvidda, enkelte stasjoner registrerte den kaldeste mars siden 2001.

Stratosfærisk oppvarming utløste en «kjedereaksjon»

Forskerne peker på kald luft fra de arktiske områdene i nord som en viktig grunn til de lave temperaturene. Rasmus Benestad, forsker på Meteorologisk institutt, forklarer:

–  Det var en brå stratosfærisk oppvarming som utløste en slags kjedereaksjon der den polare jetstrømmen ble slakkere, noe som gjorde at den kalde luften som vanligvis ligger i Arktis bredte seg utover Norge.

I Sør-Norge varierte nedbøren fra «tørr» i deler av Vestland, til «svært våt» i enkelte områder av Østlandet. I Nord-Norge var måneden «tørr» i deler av Nordland, og «svært våt» i deler av Vest-Finnmark.

For hele landet samlet falt 15 prosent mer nedbør enn normalt. Relativt sett falt det mest nedbør på stasjoner i Vestfold og Telemark, Viken og Innlandet med fra 100 til 150 prosent mer nedbør enn normalt. Relativt tørrest var det på stasjoner i Vestland og Nordland, med 40-50 prosent mindre nedbør enn normalt.

Se hele mars-rapporten her

Kjell Erik Eilertsen setter batterisatsingen i perspektiv: Kaller Høyre og Ap for «vasallpartier»

mest lest