Langer ut mot Støre: – Kjenner ikke igjen mitt eget parti

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mai 2023 | 06:02

Tidligere Ap-topp Karita Bekkemellem går knallhardt ut mot statsminister Jonas Gahr Støre etter at han ga en garanti om at kommersielle konsern ikke skulle få delta i anbud om eldreomsorg i Ap-styrte kommuner.

Kommentarene fra Støre kom under Aps landsmøte torsdag formiddag.

– Vi garanterer at ingen sykehjem i Arbeiderparti-styrte kommuner skal ut på anbud til kommersielle konserner mens vi er ved makta, sa Støre fra talerstolen, til stor applaus fra salen.

Karita Bekkemellem, reagere kraftig på en så tydelig garanti om å holde kommersielle krefter utenfor eldreomsorgen.

– Jeg fikk sjokk da jeg hørte det. Jeg kjenner ikke igjen mitt gamle parti, sier hun til Dagsavisen.

Bekkemellem satt i 20 år på Stortinget for Arbeiderpartiet, og var barne- og likestillingsminister i to omganger.

I dag er hun administrerende direktør i NHO Geneo, som organiserer private helse- og velferdstilbydere.

– Under Jonas Gahr Støre har Arbeiderpartiet gått inn i en radikalisering for å tilfredsstille partiene som ligger langt ute til venstre. Kanskje dette er grunnen til at målingene for Arbeiderpartiet er så elendige som de er, sier Bekkemellem.

Statsministeren begrunnet ovenfor avisen hvorfor han vil gi en garanti mot kommersielle konserner i eldreomsorgen:

– Slipper du kommersielle konsern inn har de en måte å tjene penger på: Lønn og pensjon. Mange tror at det finnes et stort spekter av steder du kan kutte på, men 80 prosent av utgiftene går til lønn og pensjon. All erfaring tyder på at det er der kuttene kommer. Det tror jeg gir dårligere omsorg. Det blir mer ut og inn med ansatte. Dårligere grunnbemanning. Det er dårlig for de som bor der, og det er dårlig for de som jobber der, sier Støre.

Statsministeren tror konflikten mellom kommersielle, ideelle og kommunale aktører vil bli en sentral sak i kommunevalgkampen til høsten. Han viser til at Høyre i de store byene har lagt inn vesentlige innsparinger i sine alternative budsjetter nettopp ved å legge eldreomsorgen ut på anbud for kommersielle aktører.

Bekkemellem rister på hodet av resonnementet til sin gamle partikollega.

– I Stoltenberg 1-regjeringens tiltredelseserklæring var det poengtert at det offentlige i hovedsak skal levere velferdstjenestene våre, men at private og frivillige organisasjoner også har en rolle og spille. Det er helt i tråd med det NHO Geneo mener. At Støre nå vil stå fast ved gamle løsninger som ikke virker svekker tilliten til fellesskapsløsningene våre, svekker velferden og øker ulikhetene. Alle taper på dette. Folk ønsker valgfrihet, sier NHO-direktøren.

mest lest