Dette er et eksternt innlegg og sto først på skribentens Facebook-side.
Med jevne mellomrom håndplukker Forsvarets høgskole journalister til å delta på det prestisjetunge «Forsvarets sjefskurs». Nå avsløres i denne bloggen hvilke journalister som har viet sine liv til dette underlige spetakkel de siste 17 år.
Det er ikke «smågutter» Forsvaret inviterer inn i varmen når 12-ukers kurset starter. Her snakker vi om kremoffiserer, næringslivsledere og toppledere i det offentlige. Også topper i norsk presse blir bedt om å delta, og 32 pressefolk har takket ja siden 1995.
I vedlagt bilde kan du studere hvem disse er/var, og hvilken redaksjon de representerte som kursdeltagere.

For å delta på sjefskurset må journalistene sikkerhetsklareres. Enten på nivå «Hemmelig» eller «Nato Secret». Dette er noe som varer langt lenger enn de 12 ukene kurset varer.
«Hemmelig» innebærer at journalisten er sikkerhetsklarert på nivå tre, over «Begrenset» og «Konfidensielt».
Det er Nasjonal Sikkerhetsmyndighet som utsteder sikkerhetsklareringen «Hemmelig». Det innebærer at journalisten må fylle ut et personopplysningsskjema, og han må svare på en rekke sensitive spørsmål.
Alt fra rusbruk, økonomiske forhold, partnerskap, mental helse og kriminell fortid. Sikkerhetsmyndighetene sjekker også journalistens partner, samboer eller ektefelle.
Denne sjekken kan gå lenger, fordi dersom klareringsmyndigheten sitter på opplysninger som gir rimelig grunn til å tro at nærstående kan påvirke en persons pålitelighet, lojalitet eller dømmekraft kan disse også inngå i personkontrollen.
Sikkerhetsklarering «Nato Secret» innebærer at den skal gjelde ikke bare for Norge, men alle Nato-land.
Alle journalister som har fått en «Hemmelig» sikkerhetsklarering bør ikke bli overrasket hvis myndighetene følger opp og kontrollerer sikkerhetsklareringen.
Myndighetene kan iverksette både telefonavlytting og overvåking. Hvis den sikkerhetsklarerte endrer sin livssituasjon plikter han å løpende rapportere det til myndighetene.
At Forsvaret har en plan bak det hele hersker det ingen tvil om. Om planen er god eller dårlig kommer nok an på øynene som ser. Uansett, sikkerhetsklarerte journalister som egentlig skal representere den frie presse må være en drøm for enhver myndighet.
Neste kurs som avholdes på Akershus festning har fått temaet «Sikkerhetspolitisk utvikling i nordområdene og Arktis». Det er et eget opptaksråd som vurderer hvem som får delta. Rådet legger disse kriterier til grunn.
- Behov for kurset i nåværende eller tiltenkt rolle og funksjon
- Virksomhetens betydning for samfunnssikkerhet og totalforsvar
- Mangfold/diversitet blant deltakere og organisasjoner
- Kompetanse
- Representere bredde i offentlig sektor, næringslivet, politikk, media og frivillig sektor
- Geografi
- Evne og kompetanse til å bidra faglig under kurset
Hvorfor går norske journalister Forsvarets sjefskurs? Jeg tror det er best å overlate til journalistene å svare på det.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Når pressefolk driter seg ut