Trudeau: Stående applaus for tidligere nazisoldat var «dypt pinlig»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. september 2023 | 10:30

Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau sier at det er veldig pinlig at medlemmer av parlamentet hans ga stående applaus til en mann som kjempet for nazistene under andre verdenskrig.

Yaroslav Hunka (98) var tilsdede i det kanadiske parlamentet under et besøk av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fredag.

Hunka ble invitert av speaker Anthony Rota, som introduserte ham som en krigshelt som kjempet for den første ukrainske divisjonen.

Imidlertid var den divisjonen også kjent som Waffen-SS Galicia-divisjonen, en frivillig enhet som var under kommando av nazistene, skriver Sky News.

Kreml sa mandag at det er «opprørende» at Hunka ble presentert for Canadas parlament som en helt.

Rota, som har motstått oppfordringer om å trekke seg, hadde tidligere bedt om unnskyldning for å ha invitert krigsveteranen og anerkjent ham som en «ukrainsk helt», og sa at han senere ble klar over «mer informasjon som får meg til å angre på min beslutning».

Han la til at han ønsket å gi sine dypeste unnskyldninger til jødiske samfunn i Canada og rundt om i verden. Trudeau sier at Anthony Rotas unnskyldning var den «riktige tingen å gjøre».

 – Foredragsholderen har erkjent feilen sin og har beklaget, men dette er noe som er dypt pinlig for parlamentet i Canada og for alle kanadiere, jeg tenker spesielt på jødiske parlamentsmedlemmer og alle medlemmer av det jødiske parlamentet. samfunn over hele landet som feirer, minnes Yom Kippur i dag, sier den kanadiske statsministeren.

– Jeg tror det kommer til å være veldig viktig at vi alle presser tilbake mot russisk propaganda, russisk desinformasjon og fortsetter vår standhaftige og utvetydige støtte til Ukraina slik vi gjorde forrige uke med å kunngjøre ytterligere tiltak for å stå sammen med Ukraina i Russlands ulovlige krig, la han til.

Rota hadde introdusert Hunka og berømmet ham for å kjempe for ukrainsk uavhengighet mot russerne. Hunka mottok stående applaus to ganger fra parlamentsmedlemmer fra alle partier.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og statsminister Justin Trudeau hyller Yaroslav Hunka, som kjempet for nazistene under 2. verdenskrik. Foto: Patrick Doyle/The Canadian Press via AP / NTB

– En unnskyldning og forklaring er nødvendig, skrev Friends of Simon Wiesenthal Center på X søndag.

mest lest