Ukrainsk general: Abrams-stridsvogner kan raskt bli ødelagt av Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. september 2023 | 11:49

Da de første Abrams-stridsvognene begynte å ankomme Ukraina fra USA, advarte en ukrainsk general om at de kunne bli ødelagt raskt hvis de ikke ble utplassert på riktig måte.

Den amerikanske regjeringen har lovet å gi det ukrainske militæret 31 M1 Abrams-tanks for å hjelpe i kampen mot russiske styrker, en del av de over 40 milliarder dollar i militærhjelp som USA har gitt nasjonen siden invasjonen startet i februar 2022. Noen av Ukrainas andre vestlige allierte har allerede levert forsendelser av forskjellige stridsvogner, inkludert Leopard 2 fra Tyskland og Challenger 2 fra Storbritannia.

Lørdag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i et innlegg på Telegram at noen av Abrams-stridsvognene fra USA allerede hadde begynt å ankomme landet måneder før de opprinnelige planen.

– Abrams er allerede i Ukraina og kommer for å forsterke våre brigader, skrev Zelenskyj, som oversatt av Pravda.

– Jeg er takknemlig overfor våre allierte for å oppfylle avtalene!

I et intervju med The Drive publisert på fredag sa generalløytnant Kyrylo Budanov, sjef for hoveddirektoratet for etterretning for Ukrainas forsvarsdepartement, at stridsvognene som sendes av USA måtte brukes strategisk, da de raskt ville bli ødelagt av Russiske styrker hvis de utplasseres rett ved frontlinjene.

– Hvis de brukes i frontlinjen og bare i en kombinert våpenkamp, vil de ikke leve veldig lenge på slagmarken. De må brukes i disse banebrytende operasjonene, men veldig godt forberedt, advarte Budanov.

Oppgaven er enorm, med russiske tropper dypt gravd ned i omfattende forsvarsposisjoner langs frontlinjen. Disse soldatene er beskyttet av omfattende minefelt, anti-tank hindringer og grøfter. Styrkene har også dekning av artilleri, anti-tank-styrte missiler, så vel som helikopter. Det første tapet av en Abrams på slagmarken er nesten uunngåelig, som vil bli brukt som stor propagandaverdi av Russland.

Artikkelen fortsetter.

For å hjelpe til med å takle denne logistikkutfordringen, for Abrams og andre komplekse våpen, har USA satt opp «Tele-Maintenance Distribution Cell-Ukraine» i Polen. Ved å bruke krypterte telefonsamtaler eller meldinger kan det ukrainske militæret be om rask vedlikeholdshjelp, inkludert å ringe etter reservedeler og få eksperthjelp mens de utfører reparasjoner.

Det er foreløpig ukjent hvor mange stridsvogner som har blitt gitt til Ukraina av de 31 som er blitt lovet. Tidligere rapport fra Politico hevdet at rundt 10 ville bli gitt i utgangspunktet. Resten av stridsvognene vil bli levert i løpet av de kommende månedene.

Forrige uke sa president Joe Biden og USAs forsvarsminister Lloyd J. Austin III at Abrams-stridsvognene ville bli sendt til Ukraina «i løpet av dager».

Abrams blir også levert med pansergjennomtrengende APFSDS-ammunisjon.

mest lest