Albansk høyesterett godkjenner migrantavtale med Italia

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 30. januar 2024 | 18:12

En domstol i Albania har avvist en klage fra opposisjonen om en avtale mellom Italia og Albania, som gjør det mulig å sende folk som søker asyl over til Albania snart.

Holta Zacaj, som er sjef i Albanias høyesterett, sier at avtalen følger grunnloven ifølge Financial Times.

 Den spesielle avtalen, som ble kjent i november, betyr at Italia skal betale for å sette opp og drive to mottakssentre i Albania. Disse sentrene skal ta imot migranter som blir reddet i Middelhavet og som vil søke om asyl i Italia. 

Italienske tjenestemenn vil se på asylsøknadene i Albania, og migrantene må bli der under hele prosessen. De som ikke får asyl, må reise tilbake til hjemlandet sitt fra Albania, mens de som får ja kan dra videre til Italia. 

Italias underhus har godkjent avtalen, og domstolens godkjenning betyr nå at Albanias parlament også kan gjøre det. Både Italias høyreorienterte statsminister, Giorgia Meloni, og Albanias sosialistiske statsminister, Edi Rama, har sterke flertall i sine parlamenter. 

Melonis regjering har hatt utfordringer med å redusere ulovlig innvandring. I 2023 kom det 155 750 ulovlige migranter til Italia, som er 50 prosent flere enn året før.

Avtalen ble kjent like etter at over 12 000 migranter kom til den lille øya Lampedusa sør i Italia på en uke. Italia skal nå bygge to asylmottak i Albania som kan huse opptil 3 000 personer om gangen, med et mål om å behandle 36 000 mennesker i året i Albania.

Den italienske statsministeren har sagt at avtalen er en ny måte å lette på trykket mot italienske samfunn.

Rama sier at samarbeidet med Italia i desember er et felles arbeid, ikke at problemet flyttes fra ett land til et annet.

Som en del av avtalen, vil Roma betale Albania 16,5 millioner euro, og også betale for bygging og vedlikehold med over 53 millioner euro hvert år.

Avtalen har fått kritikk fra organisasjoner for migranters rettigheter og den albanske opposisjonen.

«Ved å jobbe sammen om innvandring kan vi oppnå mer, men vi kan ikke godta at vårt land blir skremmebilde for de som kommer til Europa,» sa Gazment Bardhi fra det albanske demokratiske opposisjonspartiet, som også klaget på domstolens beslutning og kritiserte mangel på offentlig deltakelse i Albania.

EU-kommisjonen støtter derimot tiltaket. I et brev til lederne av EU-landene i desember, beskrev kommisjonens president, Ursula von der Leyen, dette som et viktig skritt og et eksempel på kreativ tenkning for å dele ansvar med tredjeland.

Verken Meloni eller Rama har kommentert domstolens beslutning enda, og EU-kommisjonen har ikke sagt noe. 

Andre EU-land vurderer også å gjøre lignende avtaler med tredjeland.

mest lest