Ruth Romskaug (81), kvinnen bak Norges mest populære frossenpizza, sovnet stille inn hjemme i Brumunddal i romjulen.
Det var 11. februar i 1980 at det aller første eksemplaret av Pizza Grandiosa ble lansert av Nora Industrier i Stranda kommune på vestlandet.
Romskaug var sjefkokk på Noras prøvekjøkken i Brumunddal, og hadde jobbet et par år med å finne den perfekte smaken.
– Her i Brumunddal hadde vi jo aldri smakt det før. Det smakte fremmed, men det var veldig godt, sa Romskaug til TV 2 i 2010.
I et intervju med Ringsaker Blad for fire år siden fortalte Romskaug at smaken stort sett er den samme, 40 år etter lanseringen:
– Vi tok en sjanse med den og det virker som det gikk bra.
Romskaug har sagt at hun foretrakk hjemmelaget mat over frossenpizza, og at hun spiste lite Grandiosa selv.
– Det er svært sjelden jeg spiser pizza og nesten aldri frossenpizza, sa hun til Ringsaker Blad i 2020, og la til:
– Jeg må si at jeg er veldig overrasket over at noe så enkelt skulle bli en slik folkefavoritt.
Nordmenn har til nå spist over 600 millioner grandiser, eller mer enn 25 millioner i året, siden den først ble lansert. Allerede i 1981, bare ett år etter lansering, var Grandiosa den mest spiste frossenpizzaen i Norge.
Fra 1993 til 2000 ble salget doblet. Den første nye smaken, pizza med tacosmak, ble lansert i 2001. Siden er det blitt lansert mange flere varianter.
I snitt spiser nordmenn fem Grandiosa i året. Ifølge Store norske leksikon har Grandiosa vært kalt et symbol på forfallet i det norske middagsmønsteret og en trussel mot norsk matkultur.