Drammens-imam dømt til betinget fengsel for jødehat

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. februar 2023 | 15:23

Først ble anmeldelsen av imam Noor Ahmad Noor (60) henlagt. Så ble det klaget – og det tok 14 måneder før tiltalen ble tatt ut. Nå er imamen dømt.

Dommen ble 60 dagers betinget fengsel og en bot på 12.000 kroner for brudd på paragraf 185 i straffeloven om hatefulle ytringer.

Aktors påstand var noe strengere:  Fengsel i 60 dager, hvorav 30 dager gjøres betinget med en prøvetid på 2 år.

«Min klient erkjente skyld og ble i tråd med dette dømt i retten. Han håper å sette denne saken bak seg og se framover. Han er dypt lei seg for det som har skjedd og vil igjen rette en beklagelse overfor det jødiske samfunnet,» skriver Noors advokat Mads Løsnes i Insa Advokater i en e-post til Klassekampen.

Han skriver videre at de vil vurdere å anke straffeutmålingen.

Søndag 19. mai 2019 skrev Noor Ahmad Noor et innlegg på sin åpne Facebook-profil på både engelsk og urdu: «Hitler sparte noen jøder så verden kunne se hvor brutalt dette folket er, og hvorfor det er nødvendig å drepe dem.»

Lørdag 15. mai 2021 skrev han et liknende innlegg: «Israel er en sånn djevel at Hitler sparte noen jøder så verden kunne se at dersom de overlevde, ville de fortsette å være en fare for menneskeheten».

Da ytringene ble framsatt var Noor imam i Minhaj-moskeen i Drammen. Ytringene ble anmeldt av drammenseren Hans Christian Holm.

Da media begynte å skrive om det, ble Noor oppsagt og suspendert fra Minhaj-nettverket.

Anmeldelsen ble først henlagt, men etter at Holm leverte inn en klage og mediene skrev om henleggelsen, snudde påtalemyndigheten. 20. oktober i fjor tok statsadvokaten i Vestfold, Telemark og Buskerud ut tiltale mot Noor.

Rettssaken gikk for Drammen tingrett 19 januar i år.

Noor erklærte seg skyldig etter tiltalepunktene.

iNyheter siterer fra dommen:

«Retten finner det klart at begge ytringene er kvalifisert krenkende, og at de er hatefulle i lovens forstand. I denne sammenheng legges vekt på at ytringene både forhåner, fremmer hat, forfølgelse og ringeakt mot jødene som gruppe.

Ytringen fra 2021 innebærer etter rettens syn en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd. Ytringen fra 2019 inneholder i tillegg en direkte tilslutning til integritetskrenkelser, jf ordene «det er nødvendig å drepe dem». Dette gjør samtidig det første utsagnet mer alvorlig enn det siste isolert sett.

Tiltalte har forklart at ytringene opprinnelig er fremsatt av andre i sosiale medier, og at han kopierte dem over til sin egen side. Hvorvidt en ytring er kopiert eller ei er etter rettens syn uten betydning for spørsmålet om § 185 objektivt er overtrådt. Retten finner det klart at ytringene ble fremsatt forsettlig.

Tiltalte var klar over at han skrev ytringene på en åpen facebookprofil. Han var også klar over ytringenes meningsinnhold slik de ville fremstå for en alminnelig leser. Både den objektive og subjektive vilkår for straff er etter dette oppfylt. Tiltalte dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen.»

«Retten finner det heller ikke formildende at uttalelsene var foranlediget av at han så videoer som viste lidelser hos palestinsk befolkning etter bruk av militærmakt fra Israel.» heter det i dommen.

Første siden Vigrid-dom

– Jeg håper denne dommen kan bidra til å fjerne påtalemyndighetens berøringsangst for antisemittisme.

Det sier forstander i Det Mosaiske Trossamfund Ervin Kohn til Klassekampen.

Han viser til at dommen er den første antisemittisme-dommen i Norge siden Vigrid-leder Tore Tvedt ble dømt til 45 dagers betinget fengsel i Høyesterett i 2007.

– Grunnen til at vi ikke har noen domfellelser på antisemittisme siden Tvedt-saken, er at påtalemyndigheten ikke har påtalt, sier han.

Det til tross for flere anmeldelser.

iNyheter sendte live fra hijab-brenning

mest lest