Kroatias president: – Krim vil aldri mer bli en del av Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. februar 2023 | 04:35

Krim, Svartehavshalvøya som ble annektert av Russland i 2014, vil aldri igjen bli en del av Ukraina, sa Kroatias president Zoran Milanovic mandag.

I desember avviste kroatiske lovgivere et forslag om at landet skulle bli med i et EU-oppdrag til støtte for det ukrainske militæret, noe som gjenspeiler dype splittelser mellom Milanovic og statsminister Andrej Plenkovic.

Milanovic, er en kritiker av vestlig politikk i Ukraina. Han har sagt at han ikke ønsker at hans land, EUs nyeste medlemsland, skal møte det han har kalt potensielt katastrofale konsekvenser over den 11 måneder gamle krigen i Ukraina.

Det Vesten gjør med Ukraina «er dypt umoralsk fordi det ikke finnes noen løsning (på krigen)», sa Milanovic til journalister under et besøk i militærbrakkene i den østlige byen Petrinja, med henvisning til vestlig militær støtte til Kyiv, skriver Reuters.

Han la til at ankomsten av tyske stridsvogner til Ukraina bare ville tjene til å drive Russland nærmere Kina.

– Det er klart at Krim aldri mer vil bli en del av Ukraina, sier Milanovic.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lovet å gjenopprette ukrainsk styre over Krim, som ble annektert av Russland i 2014.

Russland sier at folkeavstemning som ble holdt etter at russiske styrker tok halvøya, viste at Krim virkelig ønsker å være en del av Russland.

Med hodet under armen i Ukraina (+)

mest lest