Ap-politiker nominerer terroranklaget organisasjon til fredsprisen

Avatar photo
Publisert 1. februar 2024 | 15:28

En rekke vestlige land har strupet støtten til UNRWA etter anklager om at flere ansatte deltok i terrorangrepet mot Israel. Åsmund Aukrust (Ap) har nominert organisasjonen til Nobels fredspris.

UNRWA, som er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, etterforskes etter påstander om at ansatte skal ha deltatt eller bidratt til terrorangrepet mot Israel 7. oktober.

Minst 12 av organisasjonens ansatte skal ha forbindelser til terrorangrepet Israel, samtidig som rundt 10 prosent av alle deres drøye 12.000 Gaza-ansatte har bånd til islamistiske militante grupper, ifølge etterretningsrapporter gjennomgått av The Wall Street Journal.

Ap-politikeren, som er første nestleder i Utenrikskomiteeen, har likevel nominert organisasjonen til Nobels fredspris.

– Jeg har nominert UNRWA for deres langvarige arbeid med å gi livsnødvendig støtte til Palestina og til regionen for øvrig. Dette arbeidet har vært viktig i over 70 år, i de siste tre månedene har det vært livsviktig, sier Aukrust til Dagbladet.

Han mener konflikten Gaza er den største humanitære katastrofen i vår tid.

– To millioner mennesker er innesperret og har ingen steder å flykte. Der arbeider UNRWA, med stor fare for eget liv.

Aukrust legger til at det er viktig at terror-anklagene undersøkes. Han sier at dersom representanter for UNRWA har bidratt til terror, er dette helt uakseptabelt, og det må straffes.

– UNRWA har 30.000 ansatte. At 12 av 30.000 har gjort dette, rettferdiggjør ikke at de andre ikke skal få gjøre dette livsviktige arbeidet, sier Ap-politikeren til Dagbladet.

Aukrust viser til tre grunner for at han valgte å nominere UNRWA til Nobels fredspris:

  • De gir livsviktig humanitær støtte, som gjør at folk overlever denne dagen og morgendagen.
  • Når resten av verden stenges ute, er de våre øyne og ører i Gaza. Det er viktig her og nå, men også med tanke på et eventuelt rettsoppgjør.
  • De har plassert det politiske ansvaret hos partene. Både mot Israels krigføring, men har også vært klare i sin kritikk av Hamas vanstyre på Gaza.

Til tross for at Sverige, USA, Canada, Australia, Italia og flere andre land har valgt å stanse sine betalinger til UNRWA, har Norge valgt å fortsette bistanden. Det sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) lørdag 27. januar.

– Situasjonen for befolkningen i Gaza er katastrofal, og UNRWA er den viktigste humanitære organisasjonen der, sier han i en uttalelse til NTB.

Eide legger til at meldingene om at UNRWA-ansatte skal ha vært involvert i angrepet på Israel 7. oktober, er dypt opprørende. Norge stiller seg positiv til at UNRWA granskes.

mest lest