Lagunen kino nekter MIFF å vise film om Hamas

Avatar photo
Publisert 1. februar 2024 | 19:41

Lagunen kino i Bergen har kansellert avtalen med MIFF (Med Israel for fred) om å vise dokumentarfilmen «Supernova: The Music Festival Massacre».

Kinoen sier de ikke vil ha «religiøse eller politiske arrangement» etter de ble informert av politiet om at en motdemonstrasjon var planlagt.

Administrerende direktør ved Lagunen Storsenter, Knut Eliassen, sier til Dagen at kinoen først ikke var klar over at filmvisningen kunne føre til sikkerhetsutfordringer. Etter de fikk vite om demonstrasjonsplanene, bestemte kinoen seg for å avlyse.

– Vi ønsker ikke et slikt arrangement hos oss, med bakgrunn i sikkerhetsvurderingene vi har gjort, forklarer han til Dagen.

Han legger til at politiske budskap kun skal være å se når det er politiske valg. Religiøse budskap er helt utelukket.

– Vi ønsker ingen arrangementer som kan ødelegge en god handleopplevelse.

Les også: Ap-politiker nominerer terroranklaget organisasjon til fredsprisen

Politiet understreker overfor Dagen at de ikke har advart kinoen mot å gjennomføre arrangementet. Dersom det blir filmframvisning og motdemonstrasjon vil politiet stå for sikkerheten.

– Vi er satt til å beskytte forsamlings- og demonstrasjonsfriheten. Vi har ikke kommet med noen oppfordring om at kinoen må stille med vakthold, sier politileder Morten Ørn til avisen.

Vekker bekymring

MIFF-leder Conrad Myrland uttaler til Dagen at han er skuffet over at de ikke får vise den timeslange dokumentarfilmen.

– Om voldelige, antidemokratiske krefter skal kunne bringe folk til taushet, er dette noe som bør bekymre langt flere enn Israels venner, sier han.

Filmen omhandler massakren på Supernova-festivalen i Israel 7. oktober i fjor. Tidligere i år ble det kjent at NRK takket nei til å kjøpe rettigheter til filmen. MIFF har derfor skaffet seg rettighetene og prøver å få vist filmen flere steder i landet.

Sveriges Television (SVT) og Danmarks Radio (DR) har sikret seg rettighetene for sine respektive land, men ifølge de israelske rettighetshaverne, har NRK takket nei til å vise filmen om angrepet som kostet nærmere 400 unge israelere livet og hvor 40 ble tatt som gisler til Gaza.

mest lest