Dette er handelsbarrierene mot USA

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. april 2025 | 19:32

President Donald Trump er ventet å kunngjøre nye globale tollsatser for å motvirke det han kaller urettferdig handelspraksis fra andre land. I forkant publiserte det amerikanske handelsrepresentantens kontor (U.S.T.R.) en omfattende rapport som lister opp handelsbarrierer i ulike land.

Her er hovedpunktene for noen av USAs viktigste handelspartnere:

Kina
Kina vies nesten 50 sider i rapporten – mer enn noe annet land. Handelsrepresentanten anklager Kina for å bruke industriplanlegging og statsstøtte til å sikre dominans i sektorer som robotikk, romfart, elbiler og bioteknologi. Disse tiltakene skal ha gitt kinesiske selskaper urettferdige fordeler på bekostning av utenlandske konkurrenter.

Rapporten kritiserer også Kina for ikke å ha oppfylt forpliktelsene fra handelsavtalen signert i Trumps første periode, blant annet knyttet til landbruksmarkedet og immaterielle rettigheter. I tillegg trekkes det frem at Kina i liten grad har oppfylt løftene om kjøp av amerikanske varer og tjenester i 2020 og 2021.

U.S.T.R. peker også på strenge regler for datalagring og -overføring, som hemmer amerikanske selskaper. Tjenester som nettsky, filmproduksjon og ekspresslevering møter betydelige barrierer. Økende bruk av eksportkontroller nevnes som et forsøk på å svekke amerikanske forsyningskjeder.

Canada
Rapporten retter kritikk mot Canadas styringssystem for melk, egg, kylling og kalkun, der produksjonskvoter og importgrenser begrenser amerikansk eksport.

Selv om USMCA-avtalen fra Trumps første presidentperiode ga bedre markedsadgang, har tvisten om meieriprodukter fortsatt.

Canada får også kritikk for sin digitale tjenesteskatt på 3 %, som ifølge U.S.T.R. diskriminerer amerikanske teknologiselskaper med dominans i netthandel og sosiale medier.

EU
Selv om EU og USA har verdens største økonomiske samarbeid, peker rapporten på vedvarende handelshindringer. Disse gjelder blant annet miljø- og helsereguleringer som forbyr visse kjemikalier og genmodifisert mat, og som USA hevder ikke har vitenskapelig grunnlag.

U.S.T.R. advarer også mot EUs foreslåtte regler for å spore opprinnelsen til råvarer som kakao og palmeolje for å bekjempe avskoging, samt den kommende karbonavgiften på importerte varer fra 2026.

Videre kritiseres EUs regulering av teknologi og datadeling, som ifølge rapporten rammer amerikanske teknologigiganter.

Japan
Selv om Japan generelt har lave tollsatser og er USAs fjerde største eksportmarked for landbruksvarer, peker U.S.T.R. på toll- og sertifiseringsbarrierer for fisk, skinnprodukter, poteter, ris og svinekjøtt.

Manglende tilgang til det japanske bilmarkedet trekkes også frem, med henvisning til tekniske krav som skal ha hindret amerikanske biler.

Mexico
U.S.T.R. kritiserer Mexico for uforutsigbare reguleringer som påvirker eksport av blant annet medisinsk utstyr og produkter laget med genmodifiserte råvarer.

Piratkopiering, favorisering av statlige energiselskaper, og restriksjoner på utenlandske investeringer i sektorer som havner og ekspresslevering er også nevnt som utfordringer.

mest lest