Flere bruker kredittkort for å betale kredittkortgjeld

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. mai 2023 | 08:33

Forbruksgjelden økte i april med 600 millioner, til 154 milliarder kroner.

Det viser ferske tall fra Gjeldsregisteret, ifølge E24.

Det er den rentebærende forbruksgjelden, som hovedsakelig består av forfalt «kredittkortgjeld» og forbrukslån, som vokser mest. Den har steget med hele 1,3 milliarder kroner. Sammenlignet med mars 2022 er veksten i samlet usikret forbruksgjeld på 3,3 milliarder kroner, skriver avisen.

– Økning både i forfalt «kredittkortgjeld» og forbrukslån er årsaken til veksten i den samlede usikrede forbruksgjelden i april. Samtidig faller den ikke-forfalte «kredittkortgjelden». Det betyr at flere benytter kredittkort for finansiering ved å utsette betaling av kredittkortfakturaen. Hadde de betalt før forfall ville de unngått rentebelastning, sier daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad til E24.

Han tror veksten skyldes at folk refinansierer dyrere kredittkortgjeld, og dekker forbruk og økte husholdningskostnader med lånefinansiering.

Det finnes 6,3 millioner kredittkort i Norge og vi er om lag 4,2 millioner voksne.

Konkurshopp i april

Så langt i år har elleve bedrifter gått konkurs hver dag, ifølge inkassoselskapet Fair Group.

I april gikk 227 bedrifter konkurs, 20 prosent flere enn i samme måned i fjor, skriver DN.

De 227 bedriftene som gikk konkurs i april førte ifølge Fair Group til at 849 personer mistet jobben. I konkursstatistikken peker særlig én region seg ut: Oslo og Viken har halvparten av alle konkursene i april. Tøffest var det for sektorene bygg- og anlegg og restaurant- og servering.

mest lest