«Bitcoin Jesus» arrestert i Spania

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. mai 2024 | 09:29

En investor i bitcoins, kalt «Bitcoin Jesus», har blitt arrestert i Spania på anklager fra USA om at han unndro minst 48 millioner dollar i skatt, opplyste det amerikanske justisdepartementet tirsdag.

Ifølge Reuters ble Roger Ver (45) siktet for svindel og skatteunndragelse i en tiltale som ble innlevert i føderal domstol i Los Angeles og som ble avslørt etter at han ble arrestert i Spania i helgen.

Bryan Skarlatos, som representerer Ver, uttrykte i en uttalelse sin store skuffelse og overraskelse over at Ver ble arrestert mens han var på reise i Spania.

«Ver stolte på ledende skattefagfolk for å hjelpe ham med å rapportere sine Bitcoin og han hadde alltid til hensikt å fullt ut overholde sine amerikanske skatteforpliktelser,» sa Skarlatos. «Vi ser frem til å etablere hans uskyld i retten, om nødvendig.»

Det amerikanske Justisdepartementet mener Ver har undratt skatt på gevinst ved bitcoin salg, etter han gav opp sitt amerikanske statsborgerskap i 2014 og ble statsborger i St. Kitts og Nevis, som er en uavhengig føderasjon bestående av to øyer i det østlige Karibien. Den dagen Ver ble statsborger var han oppført med omtrent 131 000 bitcoins som på den tiden hver ble omsatt for rundt 871 dollar.

Påtalemyndigheten hevder at Ver ansatte et advokatfirma for å hjelpe ham med å forberede skatteoppgavene i forbindelse med utvandringen og en vurdering for å verdsette selskapene hans, men ga dem falsk eller misvisende informasjon om hvor mye av kryptovalutaen de faktisk eide.

Det amerikanske Justisdepartementet har kunngjort at de ønsker å få utlevert Ver fra Spania.

Roger Ver var tidligere administrerende direktør for digital lommebokutvikleren Bitcoin.com. Han begynte å kjøpe bitcoins i 2011 og aktivt promoterte kryptovalutaen, noe som ga ham kallenavnet «Bitcoin Jesus.»

mest lest