President Donald Trump kommenterte onsdag den nye mineral- og investeringsavtalen som ble inngått mellom USA og Ukraina.
I et intervju med NewsNation, gjengitt av CNN, forklarte presidenten at bakgrunnen for avtalen var hensynet til nasjonens posisjon og sikkerhet.
– Vi inngikk en avtale i dag hvor vi i teorien får mye mer enn de 350 milliardene, men jeg ville være beskyttet, sa Trump.
– Jeg ville ikke være der ute og se dum ut, la han til.
Avtalen gir USA tilgang til ukrainske mineralressurser i bytte mot etableringen av et nytt investeringsfond i Ukraina.
På spørsmål om avtalen kunne virke hemmende på Russlands president Vladimir Putin, svarte Trump: – Vel, det kan den.
I en pressemelding fra det amerikanske finansdepartementet onsdag bekreftes det at USA og Ukraina har signert en avtale om å etablere «United States–Ukraine Reconstruction Investment Fund».
Fondet skal bidra til Ukrainas økonomiske gjenoppbygging etter den russiske invasjonen, og skal ledes i samarbeid mellom det amerikanske finansdepartementet, det amerikanske utviklingsfinansieringsselskapet (DFC) og Ukrainas myndigheter.
– Takket være president Trumps utrettelige innsats for å sikre en varig fred, er jeg glad for å kunngjøre signeringen av denne historiske økonomiske partnerskapsavtalen, sa USAs finansminister Scott Bessent i pressemeldingen.
– Denne avtalen viser tydelig at administrasjonen er forpliktet til en fredsprosess med et fritt og suverent Ukraina. Og ingen som har støttet den russiske krigsmaskinen, vil få nyte godt av gjenoppbyggingen, understreket Bessent.
Etablering av et investeringsfond: Ukraina og USA har undertegnet en avtale om å opprette et felles Investeringsfond for gjenoppbygging, som skal tiltrekke globale investeringer til Ukraina.
Fullt eierskap og kontroll forblir hos Ukraina: Alle ressurser på ukrainsk territorium og i ukrainske farvann tilhører Ukraina. Det er Ukraina som avgjør hvor og hva som skal utvinnes. Dette er fastslått i avtalen.
Likestilt partnerskap: Fondet skal eies og forvaltes 50/50 av Ukraina og USA, uten at noen av partene får forrang. Dette skal sikre likeverdig samarbeid.
Statlig eiendom er beskyttet: Avtalen innebærer ingen endringer i eierskap eller styring av statlige selskaper. Selskaper som Ukrnafta og Energoatom forblir under statlig kontroll.
Ingen gjeldsforpliktelser: Avtalen pålegger ikke Ukraina noen gjeld til USA. Begge land skal styrke sitt økonomiske potensial gjennom gjensidig investering og samarbeid.
I samsvar med ukrainsk grunnlov og europeisk kurs: Avtalen bryter ikke med Ukrainas lover eller internasjonale forpliktelser, og endrer ikke landets kurs mot europeisk integrasjon.
Fondet skal fylles med inntekter fra nye lisenser: 50 % av inntektene fra nye lisenser på kritiske mineraler og olje- og gassprosjekter skal overføres til fondet. Eksisterende prosjekter omfattes ikke.
Begrensede lovendringer: Kun endringer i budsjettloven kreves for at fondet skal fungere. Avtalen må også ratifiseres av Verkhovna Rada (nasjonalforsamlingen).
USA bidrar med investeringer og teknologi: Den amerikanske utviklingsbanken DFC skal bidra med investeringer og teknologi fra amerikanske, europeiske og andre vestlige selskaper og fond.
Skattefritak: Inntekter og bidrag til fondet er fritatt for skatt både i USA og Ukraina, for å sikre høyest mulig avkastning.
Fondets funksjon: USA kan bidra både med penger og militær støtte som nye luftvernsystemer. Ukraina bidrar med halvparten av inntektene fra nye leieavtaler, og kan også legge til mer. Fondet investerer i utvinning av ressurser, energiinfrastruktur og gjenvinning. Alle investeringene skal skje i Ukraina, og beslutningene tas i fellesskap.
Gevinster reinvesteres i Ukraina de første 10 årene: Eventuelle overskudd de første ti årene skal ikke tas ut, men reinvesteres i nye prosjekter i Ukraina.
USA anerkjenner Ukrainas rolle i global sikkerhet: Avtalen markerer amerikansk støtte til fred og gjenoppbygging i Ukraina, og anerkjenner Ukrainas bidrag til global sikkerhet ved å gi avkall på atomvåpen.
Kilde: Ukrainas visestatsminister Julia Svyrydenko via Facebook
Vi bruker informasjonkapsler/cookies forå gi deg best mulig brukeropplevelse av vår nettside. Du varsles her ihht. GDPR & CCPA regler. Jeg samtykker:OkPersonvernerklæring