Full intern splittelse i Norgesdemokratene: – De som kritiserer meg vet fint lite

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. juni 2024 | 10:47

Kan gå mot såvel eksklusjoner av sentrale tillitsvalgte som masseutmeldelser i protest.

Norgesdemokratene avholdt forrige helg sitt landsmøte. Geir Ugland Jacobsen ble utfordret om ledervervet av Ellinor Birkeland, som er fylkesleder i Vestland og tidligere FrP-politiker. Ugland Jacobsen vant, men hele 37 prosent av delegaten (62 delegater) stemte på Birkeland.

Hun utfordret deretter sittende nestleder Øyvind Eikrem om nestlederrollen, som hun vant knepent. Det står noe strid om hva stemmetallet til slutt ble, men en versjon går på at hun vant med 88 mot Eikrems 84 stemmer.

iNyheter har vært i kontakt med flere personer med verv i Norgesdemokratene rundt om i Norge som er svært kritisk til Geir Ugland Jacobsen og sentrale personer i ledelsen. Kritikken går blant annet på måten partiet er styrt over tid, mer konkret på hvordan landsmøtet ble gjennomført og hvordan kandidaturet til Ellinor Birkland ble håndtert, men det dreier seg også om hvilke saker som fremmes.

Ellinor Birkeland. Foto: Skjermdump, YouTube.

Det er de som mener Ugland Jacobsen viser liten interesse for det «folk i Norge er opptatt av» og har for mye fokus på «verden» i form av vaksiner, Covid-19, Verdens helseogranisasjon og World Economic Forum (WEF).

Ord som «skitten valgkamp» og «fryktkultur» går igjen i kritikken og det refereres til en telefonkampanje mot Birklands kandidatur med «baksnakking og trusler». Da valgkomiteen ga en delt innstilling med både Ugland Jacobsen og Birkeland som foreslåtte lederkandidater, ble valgkomiteen klaget inn for kontrollkomiteen.

Mange vil ikke stå frem med kritikken da de fortsatt har ambisjoner innad i partiet, men to personer er villige til å stå frem.

Nestleder i fylkeslaget i Møre og Romsdal, Svein Slinning, meldte seg ut av partiet landsmøtehelgen.

Slinning sier til iNyheter at han har «mistet motivasjon på grunn av de tre-fire som bestemmer i partiet».  

Han nevner da partileder Geir Ugland Jacobsen, tidligere nestleder Øyvind Eikrem, generalsekretær Kjell Arne Thomassen og Tom Stian Øhman, tidligere fylkesleder i Oslo.

– Hva er grunnen til at du trekker deg?

– Jeg vil fortsatt jobbe for Norgesdemokratenes politikk, men kan ikke jobbe for et parti som verken er demokratisk eller som følger sine egne vedtekter, sier Slinning.

Slinning mener vedtektene ble brutt da det ikke ble holdt hemmelige valg på landsmøtet og der Øyvind Eikrem, som selv stilte som kandidat, var på podiet og talte opp stemmene.

At Eikrem ble valgt som dirigent samtidig som han var kandidat, finner Slinning underlig.

Andre iNyheter har snakket med sier de tror valget på partileder muligens hadde fått et annet utfall dersom det var hemmelige valg. De mener Ellinor Birkeland kunne slått Geir Ugland Jacobsen.

– Det kom forslag om hemmelige valg. Det ble avvist, sier en person som ønsker å være anonym.

Slinning mener det foregikk åpenlyst press i landsmøtesalen fra Ugland Jacobsens støttespillere. Han er en av dem som opplever det som «fryktkultur»

– Folk må få komme frem med sine synspunkt. Det er en generell misnøye som har vokst frem. Med slik lederstil og diktatoriske fremferd, kommer vi ingen vei, sier Slinning til iNyheter.

Det reageres også på Ugland Jacobsen karakteristikker av Ellinor Birkeland fra talerstolen.

Slinning mener det ble gjort aktive grep for å nekte motstandene av Ugland Jacobsen og Eikrem delegatstatus.

Det pekes i den forbindelse på hvordan Norgesdemokratenes ungdom ikke fikk representere med fem mandater som de etter noens oppfatning var berettiget til etter vedtektene.

Han reagerer også på at partiledelsen ikke er realitetsorient. «Partiet er på stø kurs,» skal Ugland Jacobsen ha sagt fra talerstolen.

– Hvordan kan man si det om et parti som har falt til mellom 0,2 -0,8 prosent på meningsmålingene, sier Slinning.

Om det sier andre, som ikke vil stå frem, at Ugland Jacobsen synes mer opptatt av å snakke om det som skjer ute i verden enn det som opptar folk i Norge. De synes å mene at Birkeland bedre målbærer bekymringer som kunne favne et bredere publikum.

Birkeland har den siste tiden spilt inn korte videoer med budskap som legges ut på sosiale medier.

– Autoritær og høyreradikal

Lars Mogens Yndesdal, som satt i Kontrollkomiteen som ett av tre medlemmer frem til landsmøtet, er en annen som er villig til å stå frem.

Yndesdal sier det ble brukt hersketeknikker og trakassering både før og under landsmøtet. Han omtaler Ugland Jacobsen som «autoritær og høyreradikal».

Flere iNyheter har snakket med sier Eikrem og Ugland Jacobsen nå jobber med å få ekskludert flere av dem som ikke står på deres side.

– Vi kommer til å stå solidarisk med hverandre om noen blir truet med eksklusjon, sier Yndesdal til iNyheter. – Ryker noen, er det mange som melder seg ut av partiet.

Yndesdal mener det er minst seks fylkeslag samt ungdomsdelen av partiet som står samlet mot den retning Ugland Jacobsen tar partiet.

Mange iNyheter har snakket med peker på Ellinor Birkeland og håper fortsatt hun kan ha en sentral rolle. Selv er hun ikke villig til å si mye når vi ringer.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken i media på nåværende tidspunkt, sier hun på telefon.

Andre mener det nå gjøres forsøk fra Ugland Jacobsen folk, og ikke minst Øyvind Eikrem, på omgjøre valget av Ellinor Birkeland til nestlederrollen.

Alstå den posisjonen hun vant fra Øyvind Eikrem.

– Snakker ned partiet

Da iNyheter ringer Geir Ugland Jacobsen, blir han ikke imponert over kritikken.

– Er man leder, så er man leder. Jeg er veldig demokratisk av meg. Folk må akseptere at en leder viser en viss autoritet, sier han på telefon da vi leser opp karakteristikkene som er fremkommet i denne saken.

Ugland Jacobsen vil heller ikke akseptere påstandene om at meningsmålingene er svake.

– Kritikken mot meningsmålingene er bare tull, sier Ugland Jacobsen og viser til to målinger over 1,2 prosent den siste tiden.

Ugland Jacobsen vil vende fokus tilbake på dem som kommer med kritikk.

– Noen er veldig opptatt av å snakke ned partiet. Det er alltid noen som motarbeider og ikke skulle vært i partiet, sier han.

Da vi spør konkret om valget av nestleder, sier han at hans foretrukne kandidat var Øyvind Eikrem.

– Er det snakk om å omgjøre resultatet som ga Birkeland posisjonen?

– Ikke på stående fot. Vi har en evaluering av landsmøtet av hvordan det ble avholdt. Landsmøtet er ikke formelt over før 19. juni, sier partilederen og sier det kan komme klager på avholdelsen av valget.

– Noen kritiserer også fokuset ditt på internasjonale forhold. Hva tenker du om det?

– De som kritiserer det vet fint lite. Dette dreier seg ikke sykepleierlønninger eller andre nære ting. Alt står på spill nå. WHOs forsøk på å avvikle demokratiet i samarbeid med WEF angår i høyeste grad Norge, sier han engasjert.

– Den norske regjering har også meldt oss på en krig som ikke angår oss, sier han avslutningsvis med henvisning til det som pågår i Ukraina.

I enkelte deler av partier murres det litt over stemplet Norgesdemokratene har fått som «pro-Putin».

Etter det iNyheter kjenner til skal det avholdes sentralstyremøte mandag 3. juni. Det er knyttet spenning til agendaen og om det eventuelt kan være snakk om å ekskludere sentrale tillisvalgte.

Øyvind Eikrem har følgende tilsvar til denne artikkelen:

«Landsmøtet gjenvalgte for mindre enn en uke siden Geir Ugland Jacobsen til partileder med omtrent 2/3 flertall. Det burde legge all diskusjon om partilederens angivelig manglende støtte fullstendig død. Enkeltes ønsketenkning er ikke forenelig med sakens mest grunnleggende fakta, noe pressen burde ta notis av.»

«Partiet har styrende organer for å diskutere saker og fatte korrekte beslutninger. Å ringe på Inyheter anonymt er ikke en av dem.»

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Trump dømt – blir et attentat det neste? (+)

mest lest