FpU-leder: – Klimatiltak i Norge er bortkastet

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 1. juli 2023 | 17:24

Simen Velle vil ta et oppgjør med den norske klimapolitikken, som han mener er sløsing av skattepenger.

– Når politikerne snakker om utgifter, handler det alltid om kost-nytte. Men så fort det handler om klima, er kost-nytte-prinsippet kastet ut av vinduet, sier han til Nettavisen.

Nå kommer han med et forslag han mener vil bidra til å kutte mer utslipp per krone enn vi i dag får igjen for å bruke skattepengene våre i Norge. Klimakrisen må tross alt sees på i globalt sammenheng, sier han.

– Alle de pengene vi bruker på klimatiltak i Norge er bortkastet. Vi er allerede det reneste landet i verden.

Ettersom vi her hjemme så langt har vedtatt å bruke opptil 80 milliarder på havvind og elektrifisering av sokkelen før budsjettsprekk, med lite nytte i det store og hele, mener Velle dermed at man har ressursene og muligheten til å heller bruke disse pengene på et slags klimabistandsbudsjett for andre land.

– Hva med å flytte de pengene til å imøtegå indiske myndigheter på det de etterspør, som er flytende havvind. Det har vi kompetanse på. Inderne står med penger, areal og et skrikende behov for fornybar kraft. Hvorfor investerer vi ikke der i stedet?

Les også: Utfordrer eget parti: – Begynn å kutt nå, før det er for sent

Da kan heller den norske havvinden vi allerede har bygd i stor grad brukes til å strømforsyning til enten oljeplattformer eller landbasert industri.

– I stedet for å supplere det norske strømnettet, som jeg også mener er et godt formål, så kan man stenge noen kullkraftverk i India. Det har en større klimaeffekt, sier Velle.

Vi kan ikke bare tenke på Norge og våre egne klimamål. Pengene må brukes effektivt, sier ungdomspartilederen.

– Og det skjer dessverre ikke innenfor Norges grenser, for her er vi ganske gode i utgangspunktet. Ikke perfekte, men det finnes land som Kina, India, Bangladesh og Indonesia, og det er der kampen står.

mest lest