Regjeringen stopper salg av Svalbard-eiendom

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. juli 2024 | 09:18

Regjeringen krever at eierne av Søre Fagerfjord på Svalbard innhenter statens samtykke før de kan forhandle eller gjennomføre et eventuelt salg.

Det melder regjeringen i en pressemelding mandag.

– Dagens eiere av Søre Fagerfjord har over lengre tid uttrykt at de vil selge eiendommen eller selskapet, og at de er åpne for å selge til aktører som kan utfordre norsk lovgiving på Svalbard. Det kan forstyrre stabiliteten i området, og potensielt true norske interesser. Derfor har vi sett det som nødvendig å stadfeste at et eventuelt salg av eiendommen eller eierandeler i selskapet ikke kan gjennomføres uten statens samtykke, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

«Etter tilrådning fra næringsministeren og med hjemmel sikkerhetsloven § 2-5 har Kongen i statsråd fattet et vedtak som fastslår at det ikke kan forhandles om eller gjennomføres erverv av eiendommen Søre Fagerfjord på Spitsbergen, eller direkte eller indirekte eierandeler i Aktieselskabet Kulspids, uten Nærings- og fiskeridepartementets forutgående og uttrykkelige samtykke,» heter det i meldingen.

– Eiendommen har ingen verdi til bruksformål. Den ligger i et vernet område som er underlagt svært strenge restriksjoner. Det er også en tinglyst heftelse på eiendommen. Til tross for at det ligger klare begrensninger på eiendommen, synes ikke dagens eiere å respektere dette. Dersom det finnes en kjøper som er villig til å betale en uforholdsmessig høy pris for denne eiendommen så må man anta at det er fordi de ser for seg at det er mulig å utfordre norsk lovgivning og vern på en måte som vil kunne forstyrre stabiliteten i området og potensielt skade nasjonale sikkerhetsinteresser. Det kan vi ikke tillate, sier næringsministeren.

Det er et tiltak som skal reduserer risikoen for at nasjonale sikkerhetsinteresser kan bli truet.

mest lest