Sørafrikansk politiker under massivt folkemøte: «Drep boeren, drep den hvite farmeren»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. august 2023 | 10:44

Elon Musk mener det er oppfordring til folkemord mot de hvite i Sør-Afrika.

Julius Malema er leder for partiet Economic Freedom Fighters. Under et massivt folkemøte lørdag sang han anti-apartheid-kampsangen «Kill the Boer, the farmer», med henvisning til de hvite etterkommerne av nederlandske nybyggere eller «Boers» i Sør-Afrika.

Malema (43) var opprinnelig ungdomsleder i African National Congress (ANC) før han ble kastet ut av partiet i 2012. Like etter stiftet han Economic Freedom Fighters. Partiet får om lag 13 prosent oppslutning på meningsmålingene og er dermed tredje største parti, skriver Fox News.

John Steenhuisen, lederen av Sør-Afrikas største opposisjonsparti, Den demokratiske alliansen (DA), fordømte Malema mandag og advarte: «Dette er en mann som er fast bestemt på å tenne borgerkrig.»

Han bemerket senere at Malema er en «blodtørstig tyrann» som ber om «massemord.» Han hevdet også at DA vil sende inn en klage mot Malema til FNs menneskerettighetsråd.

Malema har tidligere blitt anmeldt for hatefulle ytringer, men er ikke dømt.

Også Elon Musk, som er fra Sør-Afrika, har kommentert Malemas sang på folkemøtet.

«De tar åpenlyst til orde for folkemord mot hvite i Sør-Afrika», Musk har også tagget presidenten i landet, Cyril Ramphosa, med spørsmål om hvorfor han ikke gjør noe.

Malema har tidligere tatt til orde for å ekspropriere land fra hvite farmere for å skape «likhet».

mest lest