To menn er dømt til fengsel for å ha hvitvasket i overkant av 7,5 millioner kroner. Pengene stammer fra svart arbeidskraft i varebilbransjen.
Det melder Økokrim i en pressemelding torsdag.
«Dommen er del av et større sakskompleks, hvor de domfelte har hvitvasket penger fra transportoppdrag, som er blitt utført svart. Hvitvaskingen har skjedd ved at det er satt opp fiktive foretak og underleverandører for å skjule svart arbeidskraft,» heter det.
«Etter den siste dommen har den ene mannen totalt fått en fengselsstraff på to år og to måneder, mens den andre mannen er dømt til en fengselsstraff i ett år. Begge mennene er idømt rettighetstap på to år.»
– Økonomisk kriminalitet skjer i stor grad ved tildekking. Arbeidslivskriminalitet er svært samfunnsskadelig og undergraver grunnlaget for næringsvirksomheter som ønsker å drive lovlig. Økokrim ser svært alvorlig på saken da den rammer en hel bransje og er konkurransevridende, sier politiadvokat i Økokrim, Anne Line Grøstad.
Fiktive fakturaer og skallselskap
Etterforskningen avdekket en kompleks struktur av virksomheter som tilsynelatende fungerte som underleverandører for transportoppdrag. Disse selskapene hadde i stor grad verken egne kjøretøy, ansatte eller nødvendige driftsmidler, noe som indikerte at de ikke drev noen reell virksomhet.
Sjåførene som utførte transportoppdragene jobbet svart, og betalingen for arbeidet ble gjort til såkalte skallselskap basert på falske fakturaer. Dette førte til at svart betaling for de utførte oppdragene ble hvitvasket. Retten konkluderte med at underleverandørvirksomhetene opererte som rene gjennomstrømmingsselskap, eller som ledd for å hente ut utbytte fra straffbare aktiviteter.
– Å ta betalt svart, som i dette tilfelle gjelder transportoppdrag, er ulovlig og straffbart. Kriminaliteten er alvorlig da den har negative ringvirkninger på bransjen og næringslivet og svekker tilliten til et rettferdig marked, sier Grøstad.
Ifølge Økokrim er totalt syv personer i sakskomplekset dømt til fengsel, hvorav dommene mot seks av personene er rettskraftige.
«Dommene gjelder bl.a. grov hvitvasking, grov selvvasking, grov økonomisk utroskap, grovt underslag, grovt trygdebedrageri og grovt skattesvik. Det er avsagt dommer for inndragning av til sammen litt over fire millioner kroner i sakskomplekset.»