NASA gir ut nytt bilde av Phantom Galaksen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. september 2022 | 13:54

Fantastiske nye bilder produsert av Hubble og James Webb-teleskopet som viser frem Phantom Galaksen, en spiral av solsystemer 32 millioner lysår unna jorden.

Galaksen ligger i stjernebildet Fiskene, ifølge European Space Agency, som samarbeider med NASA om både Hubble  og James Webb-teleskopet.

Phantom galaksen, kjent som M74, er en slags spiralgalakse, som en «grand design spiral.» Det betyr at den har veldefinerte spiralarmer, synlig svingete ut fra midten i de nylig utgitte bildene.

Bildene ble opprettet ved hjelp av data fra både Hubble og Webb-teleskopet. Webb oppdaget «delikate filamenter av gass og støv» i galaksens spiralarmer, ifølge ESA. Bildene gir også et klart blikk på atomstjerneklyngen i galaksens sentrum, uten gass.

Ifølge ESA brukte Webb-teleskopet Mid-InfraRed Instrument (MIRI) til å undersøke galaksen som en del av et prosjekt for å forstå de tidligste fasene av stjernedannelse.

Mens Webb er best til å observere infrarøde bølgelengder av lys, har Hubble spesielt skarp visjon på ultrafiolette og synlige bølgelengder, ifølge byrået. Dette tillot det å avsløre spesielt lyse områder av stjernedannelse, kjent som HII-regioner, i Phantom Galakse-bildene.

NASA ga ut Webbs første høyoppløselige bilder i juli. Teleskopet er større enn Hubble og er i stand til å observere ekstremt fjerne galakser, slik at forskere kan lære om tidlig stjernedannelse. Hubble går i bane rundt jorden, men Webb går i bane rundt solen, ifølge CNN.

Denne sidestilte sammenligningen viser observasjoner av Southern Ring Nebula i nær-infrarødt lys, venstre og midt-infrarødt lys, høyre, fra NASAs Webb-teleskop. Southern Ring Nebula ligger 2000 lysår fra jorden. Denne store planetariske stjernetåken inkluderer en ekspanderende sky av gass rundt en døende stjerne, samt en sekundær stjerne tidligere i utviklingen. NASA/ESA/CSA/STScI
De fem galaksene i Stephans kvintett kan sees her i et nytt lys. Galaksene ser ut til å danse med hverandre, og viser hvordan disse interaksjonene kan drive galaktisk evolusjon. NASA/ESA/CSA/STScI

 

NAF: – Uten strømstøtte hadde ladingen av elbilen blitt rådyr

mest lest