Trump i førersetet: Asle Toje analyserer valgsituasjonen i USA

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. november 2024 | 07:42

Forsker, PFU-vara og spaltist Asle Toje deler sine observasjoner om den nåværende politiske situasjonen i USA, spesielt med fokus på Donald Trumps valgmøte i Madison Square Garden.

I et nylig Facebook-innlegg beskriver Toje stemningen som «Superbowlstemning» og peker på at Republikanerne nå har momentum på sin side, med meningsmålinger som i stor grad går i Trumps favør.

Ifølge Toje er en av Trumps største styrker hans evne til å drive valgkamp. Han bemerker at han nylig merket seg et tydelig gap i entusiasme mellom Trump og visepresident Kamala Harris. Toje mener Harris sliter med karisma og har vanskelig for å markere seg som en ny start, spesielt siden hun ikke distanserer seg fra den sittende administrasjonen. «Hun fremstår ofte unnvikende,» skriver Toje, og konkluderer med at selv om valget fortsatt er åpent, ser det mørkt ut for Harris.

Videre refererer Toje til en artikkel i The Financial Times, som rapporterer at Trump nå har «gått forbi Kamala Harris som kandidaten amerikanere har mest tillit til i økonomiske spørsmål.» Dette, påpeker han, understreker det demokratiske partiets utfordringer med å overbevise velgere om at de har det bedre nå enn for fire år siden.

Toje advarer om at vi står på randen av et av de største politiske comebackene i historien, og at Trump i skrivende stund er favoritt til å bli USAs 47. president. Han påpeker den paradoksale situasjonen i Norge, der selv om nordmenn har et høyt antall «Amerikaeksperter» per capita, er det mange som fortsatt ikke forstår den amerikanske valgprosessen.

Som en av få norske akademikere som ikke anser Trump som en trussel mot demokratiet, uttrykker Toje forundring over den utbredte oppfatningen om Trump. Han argumenterer for at Trump, til tross for kontroversene, har politiske kort på hånden som appellerer til mange velgere.

En viktig faktor i Trumps støtte er økonomiske bekymringer. Toje forklarer at mange velgere ser Bidenomics som synonymt med høy inflasjon og lav lønnsvekst, noe som har ført til en oppfatning om at de hadde det bedre under Trump.

Toje trekker også frem at velgere har større tiltro til høyresiden i spørsmål om lov og orden. Dette temaet har tradisjonelt vært unngått av venstresiden, men Biden har tvunget det på agendaen ved å åpne landets sørgrense.

Avslutningsvis berører Toje hvordan mediene står overfor en utfordring når de må forholde seg til narrativdrevet nyhetsdekning. Han advarer om at kognitiv dissonans kan oppstå når medienes valgte narrativ ikke stemmer overens med resultatet av valget.

Tojes innlegg gir en grundig analyse av situasjonen i USA og reiser spørsmål om både det politiske landskapet og hvordan mediedekningen kan påvirke forståelsen av valget.

mest lest