– Norge på randen av resesjon

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. desember 2023 | 07:26

Informasjon som lekker fra Norges Bank indikerer at vekstutsiktene sannsynligvis er svakere enn det sentralbanken tidligere har antatt. Det overordnede inntrykket er at risikoen for en teknisk resesjon er blitt mer åpenbar.

Det sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til Finansavisen.

Han tror neste ukes regionalt nettverk-rapport fra Norges Bank vil trolig vise at økonomien butter mot en teknisk resesjon.

Med begrepet «teknisk resesjon» refererer han til to påfølgende kvartaler med negativ vekst i fastlands-BNP, uten å antyde at økonomien totalt sett går i nedgang.

I september anslå Norges Bank veksten i fastlands-BNP for 2024 til beskjedne 0,3 prosent. Lekkasjer fra den kommende rapporten fra regionalt nettverk indikerer imidlertid at bedriftene forventer en negativ vekst på 0,3 prosent i første kvartal, skriver Finansavisen.

På den annen side vil inflasjonstallene for november og Norges Banks analyse av det underliggende prispresset påvirke beslutningen om renteendring i desember, påpeker Hov.

Hov antar imidlertid at den tydelige nedkjølingen i aktiviteten kan dempe lønnsveksten fremover og skape utfordringer for bedriftene når det gjelder å overføre økte kostnader til prisene.

– Norges Bank må også ta hensyn til den svake kronen, men avviket mellom kronekursen og Norges Banks prognose er blitt stadig mindre. Dessuten er markedet nå helt overbevist om at store sentralbanker som Fed og ESB er ferdig med sine rentehevinger, og markedet priser inn temmelig store rentekutt gjennom 2024, sier Hov.

mest lest