En fersk studie fra Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston viser at kunstig intelligens (AI), spesifikt ChatGPT, kan overgå leger i å stille korrekte medisinske diagnoser.
Det var New York Times som først skrev om saken.
Undersøkelsen, publisert i JAMA Network Open, avslørte at chatboten, når den ble brukt alene, oppnådde 90 prosent nøyaktighet i diagnostisering. Leger som benyttet chatboten som hjelpemiddel fikk et snitt på 76 prosent, mens de som ikke brukte den i det hele tatt scoret enda lavere.
Undersøkelsen avdekket videre at mange leger ikke utnyttet AI-verktøyet fullt ut. Flere behandlet chatboten som en enkel søkemotor for konkrete spørsmål, i stedet for å analysere hele pasienthistorier. Dette kan forklare hvorfor de ikke oppnådde betydelig bedre resultater enn de som ikke brukte teknologien på noen som helst måte.
Mange av legene var også motvillige til å stole på chatbotens forslag, selv når de pekte på alternativer som kunne vært mer presise, melder New York Times.
Studien peker på et betydelig potensial for AI som et verktøy for å støtte legene i deres diagnoseprosesser, men også på et behov for bedre opplæring i hvordan AI bør brukes i medisinsk praksis. At leger stoler mer på egne vurderinger enn AI, kan utfordre hvordan teknologien kan integreres i helsesektoren på en effektiv måte.
Les også: EU vedtar verdens første KI-lov
Resultatene viser dermed at AI har evnen til å korrekt analysere store datamengder raskt og objektivt, noe som kan bidra til mer presise diagnoser, men også at leger må lære seg å bruke teknologien på en mer omfattende og åpen måte, uten fordommer.
AI kan dermed bli et viktig verktøy i helsesektoren, men det kreves tid og opplæring for at potensialet skal realiseres. Det er fortsatt et stykke å gå før AI kan bli en integrert del av medisinsk praksis, men teknologien er allerede svært lovende.