Trekker seg

Avatar photo
Publisert 2. januar 2024 | 19:56

Harvard-president Claudine Gay trekker seg etter en rekke plagiat-anklager og å ha blitt kritisert for å ikke slå ned på antisemittiske ytringer ved universitetet hennes.

Gay er ventet å gå av torsdag ettermiddag lokal tid, ifølge ikke-navngitte kilder. Med det, vil den første mørkhudede kvinnen til å være president ved Harvard ha avsluttet den korteste presidentperioden i universitetets snart 400 år lange historie.

Det var studentavisa på det prestisjetunge eliteuniversitetet Harvard, Harvard Crimson, som først meldte om rektorens avgang. Nyheten ble bekreftet av Gay selv kort tid etterpå, skriver New York Times.

Frykt for økende antisemittisme ved amerikanske universiteter førte til den nå famøse Kongresshøringen av rektorene ved Universitetet i Pennsylvania, MIT og Harvard på tampen av fjoråret. Harvards president Claudine Gay har blitt kritisert for å ikke ville ta avstand fra antisemittiske ytringer ved skolen hennes.

Det hvite hus har uttalt seg sterkt kritisk mot at rektorene ikke tok klarere avstand fra oppfordring til folkemord mot jøder. Hele 74 kongressmedlemmer har krevd rektorenes avgang.

Harvard og studenter ved prestisjeuniversitetet har slått ring om Claudine Gay, som til å begynne med ikke ville trekke seg.

Samtidig har kritikken haglet fra flere hold.

– Grunnen til at Gay ikke får sparken, til tross for at det nå finnes et solid grunnlag for dette, er at hun er mørkhudet og «woke». Hun sikrer Harvard for mange «mangfoldspoeng» til at de kan bli kvitt henne, sier den jødiske politiske kommentatoren Ben Shapiro.

Les også: Advokatfirma stanser rekruttering fra Harvard

– For Harvard er Claudine Gay bare et symbol på mangfold. Hun skulle mistet jobben for lengst for å svikte sine jødiske studenter, og for de utallige tilfellene av plagiat. Den eneste grunnen til at hun har blitt sittende så lenge, er at hun er Harvards første mørkhudede og kvinnelige president, sier Leo Torrell til Fox News.

mest lest