Stoltenberg: – Trumps Nato-kritikk er ikke feil

Avatar photo
Publisert 2. februar 2024 | 17:50

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg reiser nå amerika rundt for å sanke støtte fra amerikanske politikere og militære. Han er ikke bekymret over presidentkandidat Donald Trumps kritikk mot forsvarsalliansen.

– Verden er blitt et farligere sted de siste årene. Men Nato er blitt sterkere. Det er viktig for Europa, men det er også viktig for USA, sier Stoltenberg fra talerstolen ved basen til de amerikanske spesialstyrkenes hovedkommando i Tampa, Florida.

Nato-sjefen har et klart og tydelig budskap om at både USA og Europa trenger hverandre.

– Det er i USAs interesse at Nato står sterkt. Derfor er jeg glad det er en sterk tverrpolitisk støtte til Nato i USA. Det amerikanske militæret er ryggraden i Nato. Og landet har en imponerende forsvarsindustri som det ikke finnes maken til i verden, sier han.

Stoltenberg mener Nato handler om å binde Nord-Amerika og Europa sammen, og at USA derfor er helt avgjørende.

Nato-sjefen lar seg likevel ikke skremme av at Donald Trump, som for øyeblikket leder på meningsmålingene til presidentvalget senere i år, stiller seg kritisk til Nato. Trump har nemlig sag at dersom han blir valgt, så vil USAs Nato-medlemskap «avgjøres av hvordan Europa behandler oss».

– Trump har en annen stil enn mange andre politikere. Det er ikke første gangen han formulerer ting som gjør noen urolige. Men i fire år jobbet jeg med ham, og det som faktisk skjedde var at USA økte sitt militære nærvær i Europa i den perioden, sier Stoltenberg til VG, og fortsetter:

– Samtidig må vi llytte til hva Trump sier. Han har påpekt at europeiske land ikke betaler nok til Nato, men der har det heldigvis skjedd mye.

Nato-sjefen føler seg trygg på at uansett utfallet av presidentvalget i USA så vil USA fortsatt være en sterk alliert i NATO.

Stoltenberg avviser også overfor VG ryktene om at Trump skal ha sagt i et møte med EU-topper at «USA aldri ville kommet Europa til unnsetning».

– Jeg har aldri hørt noe lignende. Jeg var i mange i møter med president Trump, vi hadde også en del intense diskusjoner. Han fremførte ofte kritikk mot Nato-land, men han sa aldri noe i den retningen.

Stoltenberg opplever at Trump har uttrykket legitim kritikk mot Nato.

– Det jeg har hørt fra Tremp er først og fremst at europeiske land har betalt for lite, og det var en rettmessig kritikk. Det har Obama sagt, det sa Trump, og det sier Biden. Og når har europeerne endelig begynt å betale mer.

Videre kan Nato-sjefen fortelle at han hadde et ryddig arbeidsforhold til Trump da han var president, og at de fikk til viktige ting sammen i forhold til økte forsvarsinvesteringer og økt amerikansk tilstedeværelse i Europa.

mest lest