Russland lekker opptak av interne tyske samtaler

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 2. mars 2024 | 17:43

Samtalene gjelder blant muligheten får å ødelegge Krim-broen med Taurus-missiler  

Margarita Simonyan, kjent for sitt arbeid med propaganda, har delt et halvtimes opptak som skal vise samtaler hvor offiserer fra Bundeswehr tilsynelatende snakker om å sende Taurus kryssermissiler. Kilder blant tyske journalister antyder at denne innspillingen kunne være ekte.

Russiske mediehus har spredt formodede innspilte dialoger fra luftforsvarets tjenestemenn der temaet er levering av Taurus kryssermissiler til Ukraina. Dette har ført til stor uro i Tyskland, ifølge rapporter fra Tagesschau.

Det tyske forsvarsdepartementet har bekreftet at samtaler har blitt lekket og arbeider nå med å verifisere opptakets autentisitet. Det føderale kontoret for militært kontraspionasje (BAMAD) har satt i verk alle nødvendige tiltak for dette.

– Ifølge vår vurdering ble en samtale i luftforsvarets enhet fanget opp. Vi er på nåværende tidspunkt ikke i stand til å si med sikkerhet hvorvidt endringer ble gjort i opptaket eller i den transkriberte versjonen som sirkulerer i sosiale medier, sier en talsperson i det tyske forsvarsdepartementet lørdag.

I innspillingen diskuterer offiserer fra Bundeswehr potensielle anvendelser for Taurus-missilene, som inkluderer muligheten for å ødelegge broen til Krim, over en varighet på tretti minutter.

I opptaket diskuterer offiserene blant annet hvorfor kansler Olaf Scholz avviser å sende kryssermissiler til Ukraina.

«Ettersom den faktiske grunnen til kanslerens motstand er ukjent, florerer det mange ville spekulasjoner,» refererer journalistene til en av personene i samtalen.

Denne personen gir også uttrykk for irritasjon over å måtte rette opp i misforståelser om kryssermissilene. Parlamentsmedlemmene påpeker at dersom dette viser seg å stemme, vil det by på en betydelig utfordring.

«Det store spørsmålet er om dette kun er en enkelthendelse eller et gjennomgående problem med sikkerheten. Jeg forventer at alle detaljer rundt saken blir nøye undersøkt umiddelbart,» uttaler Konstantin von Notz, lederen for Forbundsdagens parlamentariske kontrollkomité.

En annen politiker fra Det Kristelig Demokratiske Union, Roderich Kiesewetter, antyder at Russland med overlegg har offentliggjort samtalen for å sabotere muligheten til å forsyne Ukraina med Taurus-missiler. Samtidig forlanger Kreml en offisiell reaksjon fra den tyske regjeringen til rapportene. Maria Zakharova, talskvinne for Utenriksdepartementet, har uttalt at de vil tolke ethvert forsøk på å unngå en reaksjon som en innrømmelse av skyld.

mest lest