Selskapet har levert et bud på å kjøpe den populære videodelingsappen bare dager før en frist som kan føre til et forbud mot TikTok i USA, etter at amerikanske myndigheter har uttrykt bekymring for nasjonal sikkerhet på grunn av appens kinesiske eierskap.
Det melder New York Times.
Innen 5. april må TikTok skille seg fra sin kinesiske eier, ByteDance – ellers kan appen bli blokkert i det amerikanske markedet.
Kongressen vedtok nemlig en lov i 2024 som påla TikToks kinesiske eiere å selge selskapet innen april 2025, av hensyn til nasjonal sikkerhet. Loven ble senere enstemmig opprettholdt av Høyesterett, noe som forsterket presset på TikTok.
Amerikanske myndigheter frykter at TikTok kan dele sensitiv brukerdata med kinesiske myndigheter.
Hard kamp om eierskap
Amazon lanserte tidligere en TikTok-inspirert funksjon kalt «Inspire» i sin egen app, men den fikk liten gjennomslagskraft og ble raskt fjernet. Oppkjøpet kan dermed sees som et forsøk på å sikre seg en allerede etablert plattform i stedet for å bygge en ny.
TikTok har dessuten blitt en viktig plattform for netthandel, hvor mange influensere lenker direkte til Amazon-produkter og mottar provisjon. Et oppkjøp kan dermed gi Amazon full kontroll over en viktig salgskanal.
Med fristen 5. april hengende over seg, skal Amazon ha sendt inn sitt bud i siste liten – adressert til visepresident JD Vance og handelsminister Howard Lutnick.
Likevel ser ikke sentrale aktører i forhandlingene ut til å ta budet på alvor.
Amazon er heller ikke alene om å ønske kontroll over den populære videoplattformen. Teknologigiganten Oracle og finansselskapet Blackstone har også vært inne i bildet som mulige investorer. I tillegg har blant annet Frank McCourt, tidligere eier av baseballklubben Los Angeles Dodgers, og Jesse Tinsley, grunnlegger av Employer.com, meldt sin interesse.
Til og med YouTube-stjernen MrBeast har kastet seg inn som potensiell kjøper.
Les også: TikTok-forbudet i USA trer i kraft søndag: Nå er det opp til Trump
Usikker reaksjon fra kinesiske myndigheter
ByteDance har på sin side avvist at TikTok er til salgs – og det hevdes at kinesiske myndigheter vil blokkere ethvert forsøk på å tvinge gjennom et salg.
Kinas regjering har tidligere gjort det klart at de vil motsette seg et tvungent salg på bakgrunn av at algoritme anses som teknologi underlagt kinesisk eksportkontroll.
President Donald Trump, som selv er aktiv på TikTok med millioner av følgere, har tidligere valgt å utsette håndhevelsen av loven som krever salg. Nå skal han møte ledende rådgivere i Det hvite hus for å avgjøre appens fremtid.
Det er ifølge AP foreløpig uklart om myndighetene vil godta alternative løsninger som delvis eierskap eller restrukturering.
Les også: MrBeast har lagt inn bud på TikTok
Får betydelige konsekvenser for millioner
TikTok har over 170 millioner brukere i USA og er en av landets mest innflytelsesrike sosiale medieplattformer.
Striden om TikToks fremtid handler ikke bare om eierskap og sikkerhet – men også om ytringsrommet til millioner av unge amerikanere. Plattformen har blitt et samlingspunkt for alt fra politisk debatt og satire til småbedrifter og influensere som livnærer seg gjennom appen.
En eventuell stenging eller overtakelse kan få store ringvirkninger for det digitale økosystemet – både økonomisk og kulturelt.
For mange unge er TikTok mer enn underholdning – det er deres primære kanal for informasjon, kreativ utfoldelse og samfunnsdeltakelse.
Hva som nå skjer med plattformen, kan få betydning for hvordan en hel generasjon kommuniserer, deltar i samfunnsdiskurs og konsumerer nyheter i det digitale rom.