Slik stemmer journalistene: SV er størst, Frp får 3%

Avatar photo
Publisert 2. mai 2024 | 14:53

Hvert år blir norske redaktører og journalister spurt hvor de står politisk. Slik som tidligere, viser også årets medieundersøkelse at journalister stemmer veldig annerledes fra den øvrige befolkningen.

Nordiske Mediedager har hentet inn svar fra 165 redaktører, 817 journalister, 1039 nordmenn og 1500 amerikanere. Svarene viser at norske journalister og redaktører klart og tydelig identifiserer seg med venstresiden i større grad enn resten av befolkningen.

På spørsmål om hvilken blokk de identifiserer seg med, av «venstresiden» eller «høyresiden», svarer 57 prosent av journalistene at de plasserer seg selv på venstresiden, mot 51 prosent i fjor. 21 prosent plasserer seg til høyre, mens 19 mener de står i midten politisk.

Til sammenligning svarer 39 prosent av den norske befolkningen at de lener seg til venstre på den politiske aksen, og 36 prosent plasserer seg til høyre. 17% befinner seg i midten.

I USA er det 36 prosent av befolkningen som identifiserer seg med høyresiden, mot 21 prosent på venstresiden, og 31 prosent i midten.

SV er størst

På spørsmål om hvilke partier de ville stemt på om det var stortingsvalg i morgen, svarer 18 prosent av journalistene at de ville stemt SV. Dette er det mest populære partiet blant journalistene. På andreplass finner man Arbeiderpartiet med 16 prosent. Høyre får 13 prosent, og MDG får 10 prosent.

Fremskrittspartiet får bare 3 prosent av journalistenes stemmer, mot 11 prosent i den norske befolkningen. Bare 1 prosent av redaktører ville stemt FrP.

Hos redaktørene er Høyre størst med 21 prosent, etterfulgt av Arbeiderpartiet med 18 prosent oppslutning. På tredjeplass kommer Venstre med 17 prosent oppslutning, som er mye høyere enn partiets oppslutning i den norske befolkningen, hvor det kun er 6 prosent som sier de ville stemt Venstre.

Det er kun 1 prosent av journalistene som ville stemt Senterpartiet, og 2 prosent av redaktører. I befolkningen er oppslutningen også lav. Kun 2 prosent av nordmenn sier de ville stemt Sp ifølge den ferske medieundersøkelsen.

Her er en full oversikt over hvordan redaktører, journalister og befolkningen ville stemt om det var stortingsvalg i morgen:

Nesten to av tre journalister som ville stemt, hadde valgt SV, Ap, Rødt eller MDG.

Venstre er mer enn dobbelt så stort blant redaktører som det er i den øvrige befolkningen.

Medieundersøkelsen har også sett på tilliten til mediene i Norge og USA.

Tallene viser at 83 prosent av nordmenn sier de har noe eller stor tiltro til mediene generelt. Til sammenligning svarer bare 48 prosent av den amerikanse befolkningen det samme. 

Over halvparten av den amerikanske befolkningen – 52 prosent – sier at de har ingen eller mindre tiltro til nyhetsmediene. 17 prosent den norske befolkningen svarer det samme.

Undersøkelsen ser også på om folk stoler på medienes fremstilling av enkeltsaker. 46 prosent av den amerikanske befolkningen sier at de har ingen eller lav tillit til at nasjonal politikk blir fremstilt på en riktig og balansert måte i de nasjonale nyhetsmediene. I den norske befolkningen er tallet 16 prosent. 

40 prosent av amerikanerne svarer at de har lav eller ingen tillit til at krigen i Gaza blir fremstilt på en riktig og balansert måte i nasjonale nyheter. I den norske befolkningen er tallet 19 prosent.

mest lest