Havvind-enighet: – Støtten vil bli enda høyere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. juni 2023 | 03:39

Regjeringspartiene er blitt enige med SV, MDG og KrF om havvindsatsingen på Sørlige Nordsjø II.

Prosjektet kan komme til å koste inntil 23 milliarder kroner, bekrefter partiene.

− Dette er godt nytt for norske strømpriser og for klimaet. Dette er startskuddet for at en konkurransedyktig, norsk leverandørindustri innen havvind kan vokse og videreutvikle seg langs hele kysten. Og etter hvert skal også nord med, leder sier Marianne Sivertsen Næss (Ap) av Stortingets energi- og miljøkomité.

Enigheten ble presentert på en pressekonferanse fredag formiddag.

Prosjektet vil kreve statsstøtte de neste 10 årene, da havvind  ikke er lønnsomt ved vanlig norsk strømpris.

Høyre trakk seg denne uken fra forhandlingene om havvindsatsingen fordi de mener behovet for statlige subsidier har gått for langt. Nikolai Astrup (H) mener «å subsidiere dette prosjektet med betydelig mer enn 15 milliarder vil gi oss en dårlig start og kan føre til at Norges havvindsatsing bremser opp».

Regjeringen har tidligere foreslått et tak på 15 milliarder kroner i statsstøtte. Onsdag kveld kom nyheten om at rammen sprekker med 8 milliarder kroner for bunnfast havvind i området Sørlige Nordsjø 2, ifølge NRK.

Les også: «Havvind i Norge er ikke lønnsomt», sier NVE. Regjeringen vil satse stort likevel

– Jeg er ingen ekspert, men det kommer til å bli dyrere, sa Alfred Bjørlo (V) til E24 onsdag.

Partiet Rødt har lenge sagt nei til havvind.

– Det er som forventet. Vi har skjønt lenge at disse tallene var utdaterte. Spørsmålet er om støtten vil bli enda høyere i praksis, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug til E24.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, forteller til avisen at anleggene må være større, og de må kobles til Europa, for å bli lønnsomme.

Lederen for Energikommisjonen, Lars Sørgard, ber regjeringen revurdere hele havvindprosjektet, for han frykter at prislappen blir nærmere 50 milliarder kroner.

mest lest