Macron mener alvor: Vil sende militært personell til Ukraina

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 2. juni 2024 | 22:42

Frankrikes president, Emmanuel Macron, forsøker å danne en koalisjon av land som er villige til å sende militære instruktører til Ukraina for å trene landets soldater. Hvilken innflytelse kan en slik beslutning fra de allierte ha på den generelle militære og politiske atmosfæren?

Det spørsmålet stiller franske Le Monde. Avisen skriver at Emmanuel Macron tar initiativ til å danne en internasjonal koalisjon av militære instruktører med det formål å sende dem direkte til Ukraina.

«Å sende franske og europeiske instruktører til Ukraina kan være et spørsmål om uker, eller til og med dager. Ifølge våre opplysninger forsøker franske myndigheter å skape en koalisjon av villige land for å trene opp det ukrainske militæret, som er under beleiring av den russiske hæren,» skriver den franske avisen.

Ifølge informasjon fra kilder som Le Monde har, kan samtalene om dette emnet forventes å øke vesentlig i den nærmeste fremtiden «med tanke på en mulig kunngjøring under den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyys besøk i Frankrike i anledning 80-årsjubileet for landgangen i Normandie den 6. og 7. juni».

I tillegg er det allment kjent at Macron diskuterte å sende instruktører til Ukraina under sitt nylige møte med den tyske forbundskansleren Olaf Scholz skriver politico. Men ingen av lederne har uttalt seg offentlig om dette.

Eksperter er overbevist om at den mulige Macron-koalisjonen vil ha en politisk og militær betydning.

Faktisk har internasjonale instruktører som trener militæret vært i Ukraina i lang tid, men det er viktig at dette nå blir kjent. Like før det globale fredstoppmøtet i Sveits signaliserer dette en viss diplomatisk og militært press på Russland. Den politiske analytikeren Alexander Kochetkov forteller at det også er her diskusjonene om å tillate bruk av utenlandske våpen på russisk territorium begynte.

Han hevder at Macron og andre NATO-medlemmer som «ikke ønsker å erklære krig mot Russland» forsøker å «sakte koke den russiske frosken, gradvis heve temperaturen og dermed styrke Ukrainas posisjon.»

Ettersom det ikke er kjent hvor disse instruktørene vil bli plassert, vil Russland måtte ta risikoen med å eskalere og trappe opp sin missilaktivitet i forhold til NATO-landene, eller redusere den til en viss grad.

Macron har startet et interessant spill som Russland er redd for

Administrerende direktør Alexander Leonov fra Penta Centre for Applied Political Studies har uttalt at opprettelsen av en internasjonal koalisjon av militær instruktører utgjør en betydelig utfordring for Russland.

Selv om det er internasjonale militære instruktører til stede i Ukraina, hevder Russland at de vil fortsette å slå til, men det er ikke klart om de tør å gjøre det. Han er overbevist om at når utenlandsk militært personell kommer til denne regionen for å undervise ukrainske soldater, vil Russland bli informert om hvor de befinner seg.

Dermed blir det gamle spillet med å benekte deres tilstedeværelse og hevde at de ikke vet noe avsluttet. Eksperten understreker at hvis disse instruktørene kommer, vil Putin eskalere situasjonen betydelig, noe som igjen kan føre til at andre nasjoner øker sin innsats.

Mange mennesker som er klare til å mobilisere seg, er, som sosiologien viser, redde for dårlig opplæring. Og jeg tror at den treningen som de vestlige allierte gir i samsvar med alle protokoller, og som involverer de militære, som allerede har tilegnet seg moderne kamperfaring, til en viss grad kan dempe denne frykten.»

Le Monde rapporterer at Frankrike har planlagt å sende flere hundre eksperter fra ulike land til Ukraina for å undervise personell i minerydding, og til og med hjelpe med å trene opp en ny motorisert brigade.

Det er forventet at Storbritannia og noen baltiske stater vil støtte Paris-initiativet.

mest lest