Benekter at tilbaketrekningen i Afghanistan var en feil

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. juli 2023 | 14:52

Joe Biden benekter enhver feil i forbindelse med måten tilbaketrekningen fra Afghanistan ble utført. «Jeg hadde rett», insisterte presidenten på en pressekoneranse, fredag.

Tilbaketrekningen førte til at 13 amerikanske soldater ble drept og flere ble skadet, i tillegg til at store mengder verdifulle våpen, kjøretøy og annet utstyr ble etterlatt til Taliban.

Uttalelsene kommer som følge av Utenriksdepartementets offentliggjøring av en etterretningsvurdering som dømmer operasjonen mislykket.

Biden hadde nettopp avholdt en pressekonferanse for uttalelser i forbindelse med høyesterettsdommen som slo ned hans plan for gjeldssletting for studenter. En plan til en verdi på 430 milliarder skattepenger. I det presidenten forlot rommet, spurte en journalist ham om han ville innrømme nederlag i Afghanistan.

– Hr. President, innrømmer du nederlag i Afghanistan? Feil? Det var en rapport om tilbaketrekningen fra Afghanistan som sa at den var gjort feil, nederlag. Innrømmer du at det ble gjort tabber under og før tilbaketrekningen?, spurte journalisten.

All bevis er tilbaketrukket, svarte presidenten, som fortsetter å hevde at han gjorde rett.

– Husker du hva jeg sa om Afghanistan? Jeg sa at al-Qaida ikke kom til å være der. Jeg sa at de ikke ville være der. Jeg sa at vi ville få hjelp fra Taliban. Hva skjer nå? Les nyhetene. Jeg hadde rett.

Presidenten gikk ut av rommet uten å ta imot flere spørsmål.

Les også: Joe Biden rusler ut mens kameraene går

Det var ikke første gang president Joe Biden benektet feil under tilbaketrekningen som førte til at amerikanske tjenestemenn, entreprenører og sivile ble nødt til å flykte i hastverk etter at Taliban erobret Kabul og styrtet den amerikansk-støttede regjeringen.

Rapporten, som ble publisert fredag, la skylden på både Trump- og Biden-administrasjonene for ikke å ha planlagt tiltak for verste fall-scenarier.

mest lest