Raymond Johansen insisterer: Oslo er en trygg by

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. juli 2023 | 19:10

Fem personer ble i går kveld, lørdag, skadet som følge av et knivangrep på et utested i Oslo sentrum. Nå forsikrer byrådslederen om at Oslo likevel er en trygg by, til tross for flere knivhendelser siste tiden.

Tirsdag var det knivstikking midt i sentrum, på Grünerløkka. Lørdag var det ransforsøk med kniv på Fagerborg, også i sentrum. Og lørdag kveld foregikk det omtalte machete-angrepet som skadet fem, hvorav én alvorlig. Det var i Torggata, sentrum.

– Oslo er en trygg by. Og Oslo er en stor by, med noen av de storbyutfordringene som følger med, hevder Raymond Johansen til Dagbladet.

Kriminaliteten går ned, sier Johansen. Han erkjenner ikke at det foregår en uheldig utvikling i hovedstaden. Tvert imot.

– Dette er ikke en utvikling. Utviklingen i Oslo er at kriminaliteten går ned og at folk føler seg trygge i byen, både på dagtid og på kvelden. Kommunen har et ansvar for å jobbe forebyggende, men her er det snakk om vold og kriminalitet. Det er et politiansvar, sier Johansen.

Samtidig forklarer han at han selv er på saken.

– Det er totalt uakseptabelt å gå med machete. Jeg har lenge vært en forkjemper for et forbud mot machete. Nå er det på plass. Dermed er det ikke bare uakseptabelt, det er også ulovlig, sier Johansen til Dagbladet søndag.

Les også: Tre tenåringer pågrepet etter voldshendelse i Bærum-moské

I følge Johansen forsikrer han seg om at politiet til enhver tid har nok ressurser til å løse sine oppdrag i Oslo. Dette til tross for at vi ofte leser skrekkoppslag hvor politiet stadig henlegger saker på grunn av manglende ressurser.

Tilbake i 2019 rapporterte tre av fire politimenn, på en respondentbase på 3100 spurte, at ressursmangel går ut over oppgaveløsningen.

NRK meldte i 2019 at Oslo-politiet har henlagt 55.448 saker på et drøyt år, hvorav det i 3337 av sakene var en kjent mistenkt gjerningspersonen, men politiet henla likevel sakene på grunn av manglende kapasitet. Går vi enda lenger tilbake kunne vi lese at Oslopolitiet henla 7 av 8 vinningsforbrytelser.

VG skrev i mars om at det da var et rekordhøyt antall bedragerisaker nasjonalt som blir henlagt på grunn av manglende kapasitet hos politiet, og henviste til tall fra SSB.

I 2022 var totalt 15 620 saker registrert henlagt på grunn av ikke forholdsmessig
ressursbruk/manglende saksbehandlingskapasitet, viser politiets årsrapport.

Artikkelen fortsetter.

Ifølge NRK har tallet på anmeldelser for knivbruk økt den siste tiden.

Likevel er det ingen grunn til å føle seg utsatt i hovedstaden, betrygger byrådslederen.

– Oslo er en trygg by. Enkelthendelser som denne skaper selvsagt uro blant de som blir direkte berørt. Men ingen innbyggere i Oslo har grunn til å føle seg utrygge.

mest lest