Russlands FN-ambassadør: Ukrainakrisen kan ikke løses på en dag

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. juli 2024 | 07:12

Russlands FN-ambassadør Vassily Nebenzia uttalte mandag at «Ukrainakrisen ikke kan løses på en dag,» da han ble spurt om den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps gjentatte påstander om at han kunne avslutte krigen innen 24 timer hvis han blir gjenvalgt.

Det melder Reuters.

Trump har ikke gitt noen detaljer om hvordan han planlegger å oppnå dette, men har uttalt at hvis det hadde vært en «ekte president» i USA – som var respektert av Russlands president Vladimir Putin – ville ikke Moskva ha invadert Ukraina i februar 2022.

– Jeg vil ha den krigen avsluttet mellom Putin og Zelenskyj som valgt president før jeg tiltrer 20. januar. Jeg vil ha den krigen avsluttet,» sa Trump forrige uke under en debatt mot president Joe Biden. «Jeg vil få det avsluttet raskt, før jeg tiltrer.»

Amerikanske velgere går til valgurnene 5. november for å velge neste president for en fireårsperiode. Utfallet av valget er viktig for Russland, til tross for landets forsøk på å tone det ned, fordi det vil avgjøre hvorvidt Washington vil fortsette å støtte Ukraina mot Moskva og forsyne landet med avanserte amerikanske våpen.

–  Ukrainakrisen kan ikke løses på en dag, sa Nebenzia på en pressekonferanse for å markere starten på Russlands presidentskap i FNs sikkerhetsråd for juli.

Reaksjoner fra Trump-kampanjen

I en respons til Nebenzias uttalelse sa Trumps kampanjetalsmann Steven Cheung til Reuters:

– President Trump er den mest effektive statsmannen og forhandleren i historien, og han vil løse denne konflikten når han blir valgt.

Kreml har uttalt at enhver fredsplan for Ukraina foreslått av en mulig fremtidig Trump-administrasjon må reflektere virkeligheten på bakken, men at Putin fortsatt er åpen for samtaler.

mest lest